RESULTAT

Kraftig bedring fra DNB – vokser klart raskest på store kunder

Etter tunge tak i personmarkedet, vokser Norges største bank nå i alle kundesegmenter. Bunnlinjen til DNB endte 19,9 prosent over samme periode i fjor.

Konsernsjef Kjerstin Braathen og finansdirektør Ida Lerner i DNB legger frem et rekordsterkt tredje kvartal.
Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres!

DNBs resultat i tredje kvartal 2024 var 12,2 milliarder kroner etter skatt, går det frem av kvartalsrapporten som ble lagt frem tirsdag morgen.

Det er 2,1 milliarder kroner, eller 19,9 prosent, høyere enn i samme kvartal i fjor.

Storbanken viser til at utlånsvolumene øker i alle DNBs tre kundesegmenter. Det er imidlertid store og internasjonale kunder som drar lasset, der banken vokste med 4,7 prosent.

I det øvrige bedriftsmarkedet var det nesten stillstand, med en vekst på 0,3, og i personmarkedet vokste DNB med 0,8 prosent. 

– Det har vært et tydelig taktskifte i kundeadferden gjennom sommeren og inn i høsten. Konkurransen i det norske bankmarkedet er fortsatt knallhard, og vi er glade for at flere og flere av kundene som er på flyttefot, velger å komme til oss, sier Kjerstin Braathen, konsernsjef i DNB, i en børsmelding.

Så sent som mandag ble det klart at DNB kjøper investeringsbanken Carnegie for over 12 milliarder kroner. Det er et grep som tas i lys av den nye strategien, hvor det er et uttalt mål at provisjonsinntekter skal stå for en større del av resultatet til DNB. 

I korte trekk: DNB Q3 2024

Et knippe nøkkeltall fra kvartalet. Tilsvarende kvartal i parentes i fjor.

🟢 Egenkapitalavkastning: 18,9% (16,3%) 

🟢 Utlånsvolum: 2074 mrd. kr (1997 mrd. kr) 

🟢 12 måneders utlånsvekst (ink. EBK) : 2,96 %

🟢 Kostnadsprosent: 32,5 % (32,7 %) 

🟢 Resultat etter skatt: 12,16 mrd. kr (10,14 mrd. kr) 

🟢 Tap: -170 mill. kr (-937 mill. kr) 

🟢 Netto renteinntekter: 16,12 mrd. kr (15,71 mrd. kr) 

🟢 Netto rentemargin: 1,9 % (1,87 %) 

🟢 Ren kjernekapital: 19% (18,3 %) 

🔴 Innskuddsdekning: 72,7% (75,2%) 

Rekordstore provisjonsinntekter

Tallene på dette området forbedrer seg også i tredje kvartal. Banken kan vise til rekord i provisjonsinntekter, med tre milliarder kroner i perioden. Dette er ifølge banken drevet frem av god inntektsvekst i DNBs investeringsvirksomhet og innen kapitalforvaltning. 

Resultatet på dette området var 11,1 prosent høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor.

Sterkt boligmarked

Ifølge DNB forventer de også et stadig sterkere boligmarked, og viser i sin rapport til at det er høy aktivitet i norsk økonomi, lav ledighet og gradvis avtagende inflasjon. 

Parallelt med at den økonomiske veksten er ventet å øke i årene framover, gjelder det samme for boligprisene. Ifølge DNB Markets' prognoser vil disse stige med 2,8 prosent i år og 5,7 prosent neste år.

– Vi har sett en økning i antall lånesøknader på rundt 10 prosent sammenliknet med samme tidspunkt i fjor. Samtidig er det færre som ber om avdragsfrihet. Med et mer stabilt rentebilde blir det enklere for kundene å orientere seg i markedet, og vi får gode tilbakemeldinger fra dem som er i kontakt med oss, sier Braathen.

Høyere renteinntekter og lave tap

DNBs netto renteinntekter endte på 16,1 milliarder kroner i kvartalet. Det er en økning på to prosent fra forrige kvartal.

Samtidig tok banken tapsavsetninger på kun 170 millioner kroner i kvartalet, mot 937 millioner i tilsvarende kvartal i fjor.

– Bedrifter og husholdninger flest klarer seg fortsatt godt i møte med et høyere rentenivå, og dette gjenspeiles i lave utlånstap både i bedriftsmarkedet og i personmarkedet. Det gjelder også for usikret kreditt som billån, kredittkort og forbrukslån, der tapene var marginale i dette kvartalet, sier Braathen.