INKASSO

Kriserammede Kredinor doblet inntektene og drev i pluss i tredje kvartal

Nedskrivninger sørget for negativt resultat, men driften i inkassoselskapet til Sparebank 1 Gruppen er positivt. 

Administrerende direktør Rolf Eek-Johansen i Kredinor.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år måtte inkassoselskapet Kredinor ta opp et kriselån med 17,5 prosent rente av eierne, som ved konvertering til aksjer sørget for at Sparebank 1 Gruppen ble selskapets hovedaksjonær med en eierandel på 68,84 prosent.

Som en konsekvens er Kredinor nå underlagt et nytt rapporteringsregime, som blant annet innebærer at nøkkeltall må formidles til markedet kort tid etter kvartalsslutt - og før den endelige kvartalsrapporten foreligger.

Nøkkeltallene for tredje kvartal ble presentert i en børsmelding tirsdag ettermiddag. De viser som følger (tilsvarende tall i samme periode i fjor i parentes):

  • Omsetning: 375,5 millioner kroner (188,2)
  • Driftsresultat (EBITDA): 121,6 millioner kroner (-93,6)
  • Resultat etter skatt: -75,7 millioner kroner (-273,7)

Dermed er selskapet tilbake i røde tall på bunnlinjen etter å ha levert et positivt resultat for første gang på to år i andre kvartal.

Det påpekes imidlertid i børsmeldingen at det er foretatt en nedskrivning av immaterielle verdier i selskapet på totalt 85,5 millioner kroner i kvartalet, noe som vil utdypes i kvartalsrapporten som leveres 21. oktober.

Den underliggende driften er derimot god, ifølge selskapet, som rapporterer at resultatet etter skatt ville endt på 9,6 millioner kroner uten nedskrivningene.

Kredinor er landets ledende inkassoselskap, med en markedsandel på 22 prosent målt i innkasserte midler i fjor, ifølge tall fra Finanstilsynet.

Selskapet tilbyr tjenester innen to hovedkategorier, Credit Management Services (CMS) og Portfolio Investments (PI). Det har i dag kontorer i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og har en uttalt ambisjon om å bli et ledende inkassoselskap i Norden.

Foruten Sparebank 1 Gruppen (68,64 %) eier Kredinorstiftelsen 31,36 % av selskapet.