RESULTAT
Kruttsterke tall fra Sparebanken Vest
Både bunnlinjen og egenkapitalavkastningen til Sparebanken Vest bykser i tredje kvartal.
– Resultatet er veldig godt. Det er et av alle beste, sier administrerende banksjef Jan Erik Kjerpeseth til BankShift.
I årets tredje kvartal fikk Sparebanken Vest et totalresultat på 1,24 milliarder kroner, formidable 40 prosent bedre enn tilsvarende periode i fjor, da bunnlinjen landet på 886 millioner kroner.
Hittil i år kan banken, som nylig annonserte en fusjon med Sparebanken Sør og planene om å etablere den nasjonale satsingen Sparebanken Norge, vise til et overskudd på 3,5 milliarder kroner - en drøy milliard bedre enn på samme tid i fjor.
Samtidig leverer banken svært solid egenkapitalavkastning på 21,4 prosent, mot 16,1 prosent på samme tid i fjor. Målsetningen til banken er en egenkapitalavkastning på minimum 13 prosent.
– Vi leverer god vekst, kostnadseffektiv drift og lave tap. Samtidig har vi landets mest fornøyde bankkunder, sier konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth i en børsmelding, og viser med det til den seneste Epsi-undersøkelsen, hvor Sparebanken Vest tronet på toppen blant bedriftene mens Bulder var den mest populære banken i personmarkedet.
Noe lavere vekst
Likevel er det enkelte skjær i sjøen. Totalt økte bankens utlån til kunder med 28,9 milliarder kroner, noe lavere enn økningen i fjor, som var på 29,6 milliarder kroner i perioden.
Samlet er utlånsporteføljen til Sparebanken Vest nå på 277,2 milliarder kroner, opp fra 248,3 milliarder kroner i tredje kvartal 2023. Det tilsvarende en tolv måneders vekst på 11,6 prosent, mot 13,5 prosent vekst i fjor. I kvartalet isolert sett var utlånsveksten på 1,6 prosent, mot to prosent i fjor.
Bedre uten Bulder
Banken klarer seg også noe bedre hvis man ekskluderer det populære digitalkonseptet Bulder fra tallene. De ferske tallene viser at utlånsveksten i personkundeporteføljen ekskludert Bulder er om lag 4,3 prosent, noe høyere enn fjorårets 3,8 prosent, i løpet av de siste 12 månedene.
I kvartalet isolert sett var veksten i personmarkedet 1,5 prosent, mot en marginal tilbakegang i fjor.
Utlån gjennom Bulder-konseptet isolert utgjør 57,6 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet. På samme tidspunkt i fjor var tallet 42,1 milliarder kroner. Banken har et uttalt mål om å nå 60 milliarder kroner dette året, og skriver i sin rapport at dette er innen rekkevidde.
Utlånsveksten i Bulder-konseptet de siste 12 måneder var på 15,5 milliarder kroner, mot 20,1 milliarder kroner på samme tid i fjor - og i det seneste kvartalet isolert bremset utlånsveksten markant til 1,5 milliarder kroner mot 7,6 milliarder kroner i fjor.
«Veksten i konseptet var noe lavere enn i tidligere kvartaler, men har tatt seg opp i siste halvdel av kvartalet og videre inn i fjerde kvartal,» heter det i børsmeldingen.
I kvartalsrapporten går det frem at styret forventer at bankens kommuniserte veikart for lønnsomhet i konseptet nås «med god margin» i 2024.
Brems i BM
I bedriftsmarkdet vokser Sparebanken Vest friskt, hvor brutto utlån utgjør 66,1 milliarder kroner, opp fra 59 milliarder kroner i fjor.
Det tilsvarende en utlånsvekst de siste 12 måneder på 12 prosent i BM, mot 8,7 prosent på dette tidspunktet i 2023.
I tredje kvartal bremset imidlertid denne veksten også, som landet på 0,8 prosent, mot 1,6 prosent i fjor.
«Utlånsveksten til bedriftskunder er noe mer ujevn på bakgrunn av større enkeltengasjement. Utover dette observerer banken fortsatt etterspørsel fra bedriftskunder, til tross for relativt lav markedsvekst,» heter det i rapporten.
– Vi leverer en meget sterk egenkapitalavkastning i kombinasjon med god margin til regulatoriske kapitalkrav, sier administrerende banksjef Jan Erik Kjerpeseth i en børsmelding.
Stabile kostnader
Driftskostnadene til Sparebanken Vest var på 435 millioner kroner i perioden, om lag det samme som i fjor. I prosent av netto driftsinntekter utgjorde dette 21,4 prosent, godt ned fra fjorårets nivå på 27,5 prosent.
I kvartalsrapporten pekes det på kostnadslinjen «eksterne honorarer», hvor det er påløpt utgifter knyttet til sammenslåingen med Sparebanken Sør på om lag 10 millioner kroner.
IT-kostnadene ble derimot redusert med 11 millioner kroner sammenlignet med tredje kvartal 2023. Dette skyldes ifølge rapporten delvis at banken gjennom 2023 var i en overgangsfase knyttet til fakturering på ny avtale med kjernebankleverandør, og at banken har jobbet systematisk over tid med kostnadsreduserende tiltak på IT-området.
– En kostnadsprosent på 21,4 i kvartalet er blant de aller laveste i bransjen, sier Kjerpeseth.