TEKNOLOGI
Kunstig intelligens på jobb: – Et godt alternativ til «trynefaktor»
Tove Selnes i Storebrand er teknologioptimist, men advarer mot ukritisk bruk av KI i arbeidslivet.

Bruken av kunstig intelligens er i rask vekst i finansnæringen, og åpner for både effektivisering og nye måter å støtte ansatte på.
Samtidig advarer tankesmien Agenda i en fersk rapport om at om at teknologien kan føre til redusert jobbautonomi, svekket tillit og økt stress dersom den brukes til overvåking og kontroll uten tilstrekkelig forankring.
Storebrand tar nå tydelig stilling til hvordan kunstig intelligens skal brukes i organisasjonen. Tove Selnes, konserndirektør for HR, understreker at teknologien først og fremst skal støtte læring og utvikling – ikke overvåke enkeltpersoner.
– Ny teknologi er viktig og spennende å utforske. Hva kan den bidra med for kundene våre, og hva kan den forenkle for medarbeiderne? Samtidig gjør teknologien oss i stand til å måle mer. Det kan være et godt alternativ til "trynefaktor", som man kanskje kan være redd for at får for mye plass, sier Selnes.
Hun understreker at teknologibruken må balanseres med hensyn til både personvern og arbeidsmiljø.
– Men skal vi bruke dette, må vi ha gode beslutnings- og vurderingsprosesser. Hvordan vi gjør disse avveiningene er avgjørende, både for å ivareta kundens personvern og medarbeiderperspektivet, sier Selnes.
Viktig med årvåkenhet
Selnes påpeker at i Storebrand og i finansbransjen generelt, er at man er vant til å være nøye regulert.
– Vi følger regler og gjør vurderinger når vi kjøper inn og tar i bruk teknologi, og disse vurderingene gjøres i tråd med alle prosessene vi har. Her er vi også opptatt av medarbeiderperspektivet.
– Hva tenker du om risikoen for at HR kan bli ekskludert når ny teknologi kjøpes inn, eller når eksisterende teknologi kommer med nye utvidelser, og hvordan dette kan være uheldig for arbeidstakerne?
– Jeg kan ikke uttale meg på vegne av resten av bransjen, men i Storebrand har vi gode prosesser med personvernombud inne, og når det er naturlig blir vi involvert i disse prosessene. Dette er tematikk vi kommer til å se mer og mer av, og det er viktig å være årvåken, sier hun.
Hun mener dette må til for at medarbeiderne på en arbeidsplass skal trives og for at arbeidsplassen skal være attraktiv.
– Det er ikke et sted der man driver med overvåkning, men heller et sted hvor vi har verktøy som gjør oss i stand til å drive organisasjonen på en god måte og lære sammen – ikke med individfokus, men med fokus på teamet, sier hun.
Måling i går og måling i dag
Selnes påpeker at måling og vurdering alltid har vært en del av arbeidslivet.
– Da jeg startet i arbeidslivet, ble vi også målt, men da ble vi målt på tid – på stemplingsuret. Det har alltid vært noe man blir målt på. I dag ser god ledelse målinger i sammenheng med andre ting. De gir autonomi, ber om innspill og ser teamet som en helhet. Totalen er viktigere enn individet. Men at vi kan bruke algoritmer som innspill til samarbeid – det tror jeg på.
Storebrand har allerede vurdert bruk av kunstig intelligens i opplæringssammenheng, for eksempel ved analyse av kundesamtaler.
– I dag er vi allerede vant til hvordan samtaler kan tas opp med formål om opplæring. Et eksempel på hvordan KI kan brukes til opplæring, er når KI kommer inn for å analysere slike opptak av kundesamtaler for å finne gode formuleringer, som igjen kan brukes i opplæring – selvfølgelig etter at både kunde og rådgiver er anonymiserte, sier Selnes.
Hun legger til at viktig prinsipp for Storebrand er at teknologien skal støtte læring, ikke brukes som kontrollverktøy, sier Selnes.
– Vi skal sørge for at kunstig intelligens brukes for læring og utvikling, ikke for å peke på at noen er dårlige. Jeg er en teknologioptimist og tenker at det finnes mange spennende muligheter – så må det være smarte folk med store hjerter som tar det inn på en fornuftig måte, sier hun.