MAKRO
Lavere utlånsvekst enn på mange år: – Såpass lav utlånsvekst at historisk, så stusser man litt på tallene
Sjeføkonom ser at utlånsveksten er lavere enn på lenge, men tror og at dette er akkurat det Norges Bank ville ha, og er usikker på ny renteheving.

SSB slapp flere nye tall torsdag morgen. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank kaller tallene en «superpakke» og mener man nå ser effektene Norges Bank har vært ute etter.
– Overordnet vil jeg si at dette er positive tall. Det viser effektene av rentehevingene og økt inflasjon, uten at ting faller sammen. På kredittveksten ser vi sterkt utslag, men det er ikke overraskende at økt rente gir lavere utlånsvekst, sier Knudsen til BankShift.
Tolvmånedersveksten i publikums gjeld falt til 3,7 prosent i oktober, etter å ha ligger like over fire prosent de siste månedene. SSB oppgir at perioden har det laveste nivået i løpet av 2000-tallet.
– Det begynner å bli såpass lav utlånsvekst at historisk, så stusser man litt på tallene. 3,5 prosent på boliglånsvekst, da har man ikke vært lavere siden 1995, og da hadde vi brukt syv år på å komme oss ut av en bankkrise, sier Knudsen.
Tøffere tid for bedriftene
Likevel er han ikke negativ til gjeldstallene. Sjeføkonomen er mer opptatt av det som kan se ut til å være en stopp i utlån mot bedrifter.
– I starten av året var det veldig høy utlånsvekst til bedriftene, med over åtte prosent. Nå er det på tre-tallet, så her er det et tydelig utslag. Det vil være interessant å se om næringens ambisjoner faller. Skal man nå vokse mer enn markedet, så må man være klar over hva det innebærer, sier Knudsen.
Bankene klarer seg godt
Tross lav gjeldsvekst er Knudsen positiv mot bankene. Han viser til Norges Bank sin utlånsundersøkelse, som igjen viser at nedbremsingen i gjeldsveksten ikke står på bankene, men på kundene.
– Bankene er i en sånn posisjon at de kan gi lån. Det er ikke bankenes innstramminger som gjør at utlånene faller, det er kredittetterspørselen. Så må aktørene tilpasse seg det. Det ville vært krise om det var banknæringen som strammet inn, sier han.
Spent på Norges Bank
Nå håper Knudsen at Norges Bank ikke ser seg blind på egen plan. Sjeføkonomen i SR-Bank håper man kan unngå å gå fra et ytterpunkt til et nytt, som ville gitt full stans i gjeldsveksten, da spesielt for bedriftsmarkedet.
– Det er logisk at den økte renten gir utslag, men jeg syns det er litt dumt om man går fra full gass til full stopp. Det er en ting om bedriftene tar det litt rolig, men om man setter på håndbrekke skikkelig, så er det en utfordring, sier Knudsen.
Når det kommer til en ny renteheving i desember, som Norges Bank har varslet, tror Knudsen sjansen for det ligger på omtrent 50 prosent etter de siste SSB-tallene, men han påpeker også at det er flere nøkkeltall som skal tas med i vurderingen før en renteheving skal bestemmes.
– Jeg tror Norges Bank begynner å nærme seg 50 prosent mot å heve. Jeg tror hovedgrunnen til at Norges Bank hever renten er at de har forpliktet seg litt for mye ved forrige møte. Det er en forståelig grunn, men en dårlig grunn, sier Knudsen.
I forhold til rentemarkedet forteller Knudsen at man har priset inn en 60 prosent sjanse for hevet rente i desember, men at sist rentenedgang tyder på at også her begynner man å vurdere om det ikke skal heves rente fra Norges Bank i desember.
– Markedet ligger vel nært 60 prosent sjanse for heving sist jeg så, 40 prosent uendret. I Norge har vi ikke et perfekt marked for den prisingen, men det var over 80 prosent sjanse etter at inflasonstallene kom, før det kom nedgang forrige uke som gjør at vi nærmer oss 50 prosent, sier Knudsen.