SPAREBANKUTVALGET
Mandag publiserer Sparebankutvalget sin utredning: Her er alt du trenger å vite
Mandag kommer Sparebankutvalget med sin forsinkede og etterlengtede utredning. Fallhøyden for egenkapitalbevis-banker er stor, og det er knyttet stor spenning til fremleggelsen.
Finansdepartementet nedsatte i 2023 et utvalg, kalt Sparebankutvalget, som skal vurdere norske sparebankers kapitalstruktur, etter at Det europeiske banktilsynet (EBA) blant annet vurderte det norske egenkapitalbeviset som lite tydelig.
Opprinnelig hadde utvalget frist til 27. september med å levere sin rapport, men den ble utsatt.
Mandag neste uke kommer utvalgets etterlengtede utredning, og den vil overleveres til finansminister Trygve Slagsvold Vedum på tirsdag morgen under Sparebankdagene i Tromsø.
Det er knyttet stor spenning til utredningen, og BankShift vil være på plass for å oppdatere våre lesere med alle nyhetene fra Sparebankdagene.
Hva skal utvalget gjøre?
Bakgrunnen for opprettelsen av utvalget er endrede markedsforhold og behovet for en oppdatering av regelverket, som sist ble utredet av Banklovkommisjonen i NOU 2009.
Det har vært en stor utvikling i både det norske bankmarkedet og det europeiske kapitalkravsregelverket de siste 15 årene, noe som har ført til behovet for en ny utredning.
Sparebankutvalget har fått i oppgave å se på hvordan sparebankenes kapitalstruktur kan tilpasses for å sikre soliditet, stabilitet og fortsatt samfunnsforankring. Et av hovedmålene er å sikre at sparebankene har kapitalinstrumenter av «høy nok kvalitet» til å oppfylle kravene i det europeiske kapitalkravsregelverket.
En eventuell endring i kapitalstrukturen, der egenkapitalbeviset ikke lenger vurderes til å være av høy nok kvalitet, vil i praksis kunne bety at egenkapitalbevis-baserte sparebanker kan komme til å måtte spare opp mer kapital, og de vil ikke kunne betale utbytte over en lengre periode.
Sparebankutvalget skal også se på sparebankenes samfunnsrolle: sparebanker gir årlige bidrag til samfunnsnyttige formål, og utvalget vil vurdere hvordan denne rollen kan videreutvikles.
I tillegg skal utvalget gjøre rede for regelverket for kundeutbytte, herunder sparebankenes avveining mellom utdeling av kundeutbytte og gaver til allmennyttige formål.
Hva skjer etter fremleggelse?
Når utredningen legges frem, vil den bli oversendt til Finansdepartementet, som vil gjennomgå utvalgets anbefalinger. Videre kan det bli foreslått lovendringer eller justeringer i forskriftene for å tilpasse reguleringen til utvalgets anbefalinger.
Finansdepartementet samarbeider tett med Finanstilsynet, som vil implementere eventuelle endringer i praksis og overvåke at bankene følger de nye reglene.
Utvalgets anbefalinger kan få ulike konsekvenser for sparebankene, avhengig av om de er børsnoterte eller ikke.
Dersom utvalget foreslår strengere krav til kvaliteten på egenkapitalinstrumenter, kan dette som nevnt bety at banker med egenkapitalbevis må tilpasse kapitalstrukturen sin for å oppfylle de nye kravene.
Børsnoterte sparebanker kan oppleve at utvalgets forslag til reguleringer gir større forutsigbarhet og mulig konkurransefordel i kapitalmarkedet.
Ek-bevis «helt sentralt for en mangfoldig bankstruktur»
Ordlyden fra EBA har vært at det norske egenkapitalbeviset, som mange norske sparebanker benytter seg av, ikke er godt nok egnet til å være et instrument for ren kjernekapital. Det kan skape problemer for norske sparebanker.
– Det er klart vi er nervøse for at de velger å ikke bevare egenkapitalbeviset på listen over instrumenter for ren kjernekapitaldekning, men vi håper og tror at det ikke er der vi ender opp, har administrerende direktør for Sparebankforeningen, Therese Riiser, tidligere uttalt til BankShift.
Hun mener egenkapitalbeviset er helt sentralt for en mangfoldig bankstruktur.
Én av grunnene til storfusjon
Tidligere administrerende direktør i Sparebank 1 Sørøst-Norge, Per Halvorsen, tok en prat med BankShift i forkant av fusjonen med børsnoterte Sparebank 1 SR-Bank for nesten nøyaktig et år siden.
– Det foregår en diskusjon rundt egenkapitalbeviset, så fusjonen kan også sees på som et ledd i at man er tidlig ute på dette, men det er flere elementer. Myndighetene bestemmer, men vi har fått informasjon som går ut på at det kan komme endringer, sa Halvorsen den gang til BankShift.