INTERNASJONALT

Massiv tilbakebetaling av pandemilån kan føre til kamp om innskuddskundene

Britiske banker skal tilbakebetale covid-lån for nesten 1400 milliarder kroner til Bank of England i løpet av de kommende 18 månedene. 

Bank of England åpnet lommeboken for britiske banker under pandemien. Nå har tiden kommet for bankene å begynne betale tilbake.
Publisert Sist oppdatert

Da pandemien slo til i 2020, gikk Bank of England raskt ute med en krisepakke for å sikre at de britiske bankene skulle fortsette å låne ut penger til små og mellomstore bedrifter i de usikre tidene. 

Over 70 banker fra storbanker som HSBC og Barclays til nye digitalbanker som Starling lånte til sammen 193 milliarder pund, drøyt 2600 milliarder kroner. Med en rente på 0,1 prosent ble det en billig måte å forsterke balanseregnskapet på.

Skal betale tilbake to tredjedeler 

Men nå har altså tiden kommet for bankene å gjøre opp for seg. I løpet av de kommende 18 månedene skal 100 av totalt 153 milliarder i utestående lån tilbakebetales, skriver The Guardian. Dermed har bankene ikke veldig lang tid på å bestemme seg om de skal velge tilbakebetaling eller refinansiering for å unngå hullene i balanseregnskapet skal bli for store.

Dette gjelder særlig mindre banker som må velge mellom å hente penger i markedet eller via innskudd  fra kunder gjennom å tilby attraktive renter. 

Regner med renterace

HSBCs bankanalytiker Robin Down skriver i et notat det er høyst sannsynlig at flere banker vil erstatte funding fra sentralbanken, med nye lån i finansmarkedene eller gjennom å konkurrere om innskudd.

«Kan det føre til en fornyet kamp om kundene sparepenger senere i år. Vi mener det er fullt mulig», skriver Down i notatet som er gjengitt av Guardian.

Også Bank of England er klar over at bankene kan få det tøft med å erstatte TFSME-fundingen i tiden som kommer.  (TFSME står for The Term Funding Scheme for Small and Medium-Sized Enterprises, som var det formelle navnet på sentralbankens krisepakke). Særlig som banken selv er i ferd med å selge sin egen obligasjonsbeholdning på det åpne markedet.

«Sett i sammenhengen, vil disse trendene påvirke kildene til bankens finansiering og kan også påvirke kostnaden». skrev sentralbanken i en rapport om finansiell stabilitet i juni.