FUSJONER
Mener at bankstyrer ikke gjør jobben sin hvis de dropper å diskutere fusjon
SMN-sjef Jan-Frode Janson tror at svært mange banker blir involvert i fusjoner de neste årene.
I den nyeste episoden av podcasten Preik blir konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson, intervjuet av konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth.
De to snakker blant annet om fusjoner
i bankbransjen. Kjerpeseth forklarer at enkelte har spådd at alle sparebanker i
snitt vil være del av en strukturendring de neste tre årene. Deretter spør han
om Janson tror det er sannsynlig.
– Min vurdering og antagelse er at strukturer er et tema i alle styrerom i norske banker, hvis det ikke er det, så gjør de ikke jobben sin. Det kommer til å gjøre at svært mange blir involvert i noe, mener Janson.
Banken hans fullførte en fusjon med Sparebank 1 Søre Sunnmøre i fjor. Sparebanken Vest hadde sin siste fusjon med Etne Sparebank på tampen av 2022. Kjerpeseth påpeker at det har vært store bevegelser i sparebankverden den siste tiden.
I oktober i fjor annonserte Sparebank 1 SR-Bank en fusjon med Sparebank 1 Sørøst-Norge. Måneden etter annonserte Haugesund Sparebank og Tysnes Sparebank et ekteskap før Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank annonserte sin fusjon like før jul. Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank startet 2024 med å inngå en ekteskapskontrakt. Etter det har både Skue Sparebank og Hjartdal og Gransherad Sparebank, og Eidsberg Sparebank og Marker Sparebank, annonsert fusjoner.
I podcasten påpeker Kjerpeseth at den store fusjonsaktiviteten byr på store muligheter og spør Janson om hvorfor han tror det skjer nå.
– Noe handler om kritisk masse, noe handler om kapitaldekningsregler og noe handler faktisk om det å ha muskler til den omstillingen som skjer nå, for det skjer ganske store ting i verden rundt oss. Det blir færre og større banker og det blir enda mer og større banksamarbeid og det gir muligheter, svarer Janson.
Har hentet over 70 ansatte fra Danske Bank
Et annet tema de to tar opp i podcasten er salget av Danske Banks privatportefølje til Nordea. Janson medgir at han synes det er vemodig og forklarer at han har jobbet 11 år i Danske Bank. Han bekrefter at SMN ikke fikk komme til bordet da porteføljen ble solgt.
– Det var vemodig, og vi fikk ikke legge inn bud. Da gikk det en liten f i oss og vi tenkte, hva kan vi gjøre nå? Jo det er slik at kunder og ansatte ikke alltid liker å bli solgt, så hva om vi setter på sjarmen og rett og slett henter folk og kunder fra Danske Bank, og det har vi gjort i bøtter og spann, sier Janson.
Han estimerer at SMN har hentet mellom 70 og 80 ansatte fra Danske Bank etter at salget av privatporteføljen ble annonsert. Danske Bank kom til Norge da de kjøpte Trondheimsbanken Fokus Bank på slutten av 1990-tallet. Danskene har ikke hatt et stort fotavtrykk på Vestlandet og Kjerpeseth kommenterer at det er synd etter at Janson har fortalt hvor bra det har gått for SMN etter at Danske Bank solgte privatporteføljen.