ARBEIDSLIV
Mener banker kan tette lønnsgapet med aksjer
Finansforbundet mener at bankene bør endre bonusordningene sine for å redusere lønnsforskjellene mellom mannlige og kvinnelige ansatte.

Ifølge ferske tall fra Finansforbundet, er kvinners andel av menns lønn i finansnæringen på 84 prosent. Lønnsgapet har krympet med to prosent de siste tre årene, men det er fortsatt høyt. I arbeidslivet som helhet ligger kvinners andel av menns lønn på 88,3 prosent, ifølge ferske tall fra SSB.
Finansforbundet mener at flere banker må ta grep for å sikre likelønn i sektoren, og fremmer nå et konkret forslag om å endre den klassiske bonusordningen.
Småbarnsfasen rammer kvinner hardest
Forskning fra CORE – Senter for Likestillingsforskning, viser at forskjellen i lønnsutviklingen mellom menn og kvinner først dukker opp med det første barnet. Dette indikerer at småbarnsperioden i hovedsak rammer kvinners lønnsvilkår.
Tidligere har BankShift skrevet om de ulike virkemidlene bankene har for ansatte i foreldrepermisjon og småbarnsfasen. Her omtales også Finansforbundet sitt gjennomslag i 2018 for en ordning som gir alle ansatte som har vært i foreldrepermisjon i minimum fem måneder, en økning på minst ett lønnstrinn når de kommer tilbake på jobb. Dette gjelder både kvinner og menn i hele næringen.
Dette hjelper for å bøte på noen av de negative økonomiske konsekvensene småbarnsperioden har for arbeidstakerne.
Men Sven Eide, sjeføkonom og leder for politikk i Finansforbundet, har et forslag til nok et verktøy som kan bidra med å redusere lønnsgapet.
Gi bonuser i form av medeierskap
– De som jobber i frontfinansjobber med egne kundeporteføljer, har ofte en individbasert prestasjonsavlønning som bonusordning. Hvis en kvinne i denne typen jobb får barn, må hun ta permisjonen når barnet kommer. Når hun kommer tilbake, starter hun fra scratch igjen. Men faren kan velge å ta permisjonen sin i de rolige sommermånedene eller lignende, og da beholde kundeporteføljen sin. Dette kan bidra til å utvide lønnsgapet, mener Eide.
Han foreslår heller å gi bonuser til bankansatte i form av medeierskap i arbeidsplassen og organisere arbeidet mer teambasert. På denne måten vil alle ha et likt utgangspunkt.
– Da blir det ikke en konkurranse om hvor tilgjengelig man kan være døgnet rundt, slik det ofte er med kundeporteføljer og medfølgende bonuser knyttet til prestasjon. Da blir det heller en ordning som passer alle de forskjellige livsfasene.
Yngre kompentanse og høyere produktivitet
Det er ikke bare likelønnsfordeler som kommer med ansatteierskap. En ny rapport fra Menon economics, på oppdrag fra Finansforbundet, peker på de udelt positive fordelene med ansatteierskap i bedrifter. For eksempel finner undersøkelsen at bedrifter med høy andel medeierskap, øker både produktivitet og driftsmargin sammenlignet med gjennomsnittet i norsk næringsliv.
Eide påpeker også at mange banker har et uttalt mål om at de ønsker seg yngre arbeidskraft og kompetanse, og tror at slike tiltak vil kunne bidra til at flere unge kvinner søker seg til sektoren.
De ferske tallene fra CORE viser også at andelen kvinner i næringen fortsetter å synke: den har sunket seks prosent fra årtusenskiftet, til dagens kvinneandel på 46 prosent.
SNN har 70 prosent ansatteierskap
Sparebank 1 Nord-Norge løftes av Eide som en bank med en god medeierskapsordning. Ansatte i SNN kan spare et fast beløp i konsernets spareprogram.
Ordningen har vært populær, og rundt seks av ti ansatte deltok i 2023. Den ansatte sparer gjennom et fast, månedlig lønnstrekk, og kan velge å bli trukket 500, 1000, 1500, 2000, 2500 eller 3000 kroner per måned. Det maksimale beløpet per år er dermed 36.000 kroner.
Ordningen fungerer slik at pengene som trekkes fra den ansattes lønn, brukes til å kjøpe egenkapitalbevis til den ansatte. For hvert andre egenkapitalbevis den ansatte kjøper gjennom spareordningen, får hen ett ekstra egenkapitalbevis betalt av arbeidsgiver. Tildelingen skjer to år etter oppstart av sparingen, og forutsetter at de opprinnelig kjøpte bevisene fortsatt eies av den ansatte – og at du fortsatt er ansatt i konsernet.
De som går av med pensjon eller er i permisjon, unntas fra kravet om fortsatt ansettelse.
– De sist oppdaterte tallene våre viser at rundt 70 prosent av våre ansatte også er medeiere i egen arbeidsplass. Vi opplever at medeierskap er gunstig på en rekke måter, og er glade for at så mange ansatte eier egenkapitalbevis i SpareBank 1 Nord-Norge, sier kommunikasjonssjef i SNN, Morten Tønder Albertsen.
– Vi er sikre på at muligheten for å være medeier i egen arbeidsplass bidrar til å gjøre oss enda mer attraktiv, både for nåværende og potensielle arbeidstakere.