RENTE

Mener børsuroen vil føre til renteheving: – Norges Bank må på banen raskere

Sjeføkonomen i Sparebank 1 utelukker ikke at det er en renteheving som må til for å få skikk på kronekursen, spesielt i lys av dagens børsfall.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1
Publisert Sist oppdatert

Sjeføkonom i Sparebank 1, Elisabeth Holvik, mener uroen i markedene vil føre til at Norges Bank tvinges til å heve renten. Det kommer frem i en pressemelding.

Hun leger den svake norske kronen til grunn. Årsakene til den svake kronen er mange, ifølge Holvik, og Norges Banks beste virkemiddel her er og blir renten.

– Renten har vært satt lavere enn mange andre land siden oljeprisfallet i 2014, for å kompensere for svak konkurransekraft og for å hjelpe omstillingen av norsk økonomi. Over tid bidrar lave renter og høye skatter til høy gjeld, lav sparing og feilinvestering, som over tid svekker produktivitetsveksten, sier hun.

Hun legger til at å flytte mer av økonomien til offentlig sektor, eller at det offentlig griper stadig mer inn i privat sektor med reguleringer, skatter, subsidier og overføringer mellom grupper, bidrar til å svekke produktiviteten

Den 15. august, om ti dager, har Norges Bank rentemøte. Holvik sier at de da vil måtte signalisere at de vil forvare kronekursen om nødvendig, og at renten kan bli satt opp om den fortsetter å svekke seg. 

– Norges Bank peker på at en forklaring på svak krone er svak produktivitetsvekst. Produktivitetsvekst og behov for strukturelle reformer må bli et hovedtema i Perspektivmeldingen som legges frem 9. august, etter at både IMF og OECD tidligere i år har advart om behovet for å endre kurs i norsk økonomisk politikk, sier hun i pressemeldingen.

I morgentime i dag har børsuroen tiltatt, og hun mener dette øker sjansene for en renteheving.

– Når kapital flykter ut av landet og ikke stimuleres til produktive investeringer i Norge, og når tilliten til norsk politikk er svekket, blir kronen ekstra sårbar i tider med finansuro, slik vi så i mars 2020, sier hun.

–Fortsetter børsuroen kan kronen svekkes mye, og Norges Bank må på banen raskere og vi utelukker ikke at de vil heve renten.