ALLIANSER
Mener fusjonen åpner døren for andre banker
LBA og DSS fusjonerer på grunn av strategiske valg og gjør det på tross av at de har forskjellige kjernebanksystemer.

Lokalbank (LBA) og De Samarbeidende Sparebanker (DSS) fusjonerer. Styreleder i LBA og administrerende banksjef i Aasen Sparebank, Bjørn Asle Hynne, poengterer at de to alliansene fusjonerer på grunn av strategiske valg og at de gjør det på tross av at de har forskjellige kjernebanksystemer.
– Vi viser nå at det er mulig å gå sammen selv om vi har forskjellige kjernebankløsninger. Begge er kostnadseffektive organisasjoner og har samme strategiske «mindsett» og tankegang. Jeg vet at det er andre banker som har den tankegangen og vi har sagt at banker som er interessert i vår måte å jobbe på er hjertelig velkommen, sier Hynne til BankShift.
– Blir det lettere for andre banker å bli en del av den nye alliansen nå når dere er på to kjernebanksystemer?
– Det viser tydelig at det viktigste for oss er måten vi er organisert på. Både LBA og DSS er veldig kostnadsbevisste. Alliansene tenker først og fremst på hva som er best for bankene og det er ingen mellomledd mellom bankene og leverandørene, svarer Hynne.
Ikke bekymret for kostnader
Haugesund Sparebank forlot alliansen til fordel for Eika i november i fjor. Forrige uke gjorde Skudenes & Aakra Sparebank det samme. DSS står dermed igjen med seks banker og en organisasjon tilpasset åtte. Alle ansatte blir med i sammenslåingen.
– Er dere bekymret for at kostnadene som kommer med organisasjonen til DSS?
– Nei, DSS har en veldig «lean» organisasjon med mye kompetanse. Den er vi opptatt av å ta vare på, samtidig som den vil passe godt sammen med den kompetanseriggen vi har i Lokalbank. Før fusjonen er DSS og LBA de mest kostnadseffektive strukturene i Norge , svarer Hynne.
Blir med i Norges nest største anbudsprosess for banker
Selv om bankene i den nye alliansen er fornøyd med å ha to kjernebankplattformer, så er planen på sikt å anskaffe et felles kjernebanksystem med Frendegruppen.
– For å hente ut effektivisering er det naturlig å se på et felles kjernebanksystem. At bankene i alliansen har begge systemer gjør at vi få unikt innblikk i fordeler og ulemper med begge systemene, sier Hynne som sitter i styret til SDC.
Han poengterer at bankene ikke har bunnet seg til noen systemer og at de vil velge det som passer dem best i et totalperspektiv både strategisk, operativt, utviklingsmessig og økonomisk.
Nå samler vi kompetanse og til neste år skal Frendegruppen aktivt begynne å se etter en felles leverandør. Gruppen er Norges nest største banksamarbeid, så når vi ser etter en felles kjernebankløsning, så blir vi med i Norges nest største anbudsprosess for kjernebanksystemer, sier Hynne.