RETTSSAK

Mener han kan gjøre AML-arbeidet til Danske Bank for 22 kroner i måneden

Hjernen bak KYC-selskapet Beaufort Solutions kalles inn som vitne i rettssaken mellom Danske Bank og Trygge Barnehager, og mener han kan gjøre AML-arbeidet for Danske Bank for en brøkdel av prisen.

Rettssalen i Oslo Tingrett hvor rettssaken finner sted denne uken / Axelsen fra Beaufort Solutions vitnet for Trygge Barnehager.
Publisert Sist oppdatert

Under rettssaken mellom Trygge Barnehager og Danske Bank ble advokat dr. juris Niels Kristian Axelsen kalt inn som vitne av barnehagene. Her forklarte han hvordan hans selskap kan gjøre AML-arbeidet for Danske Bank for en brøkdel av gebyret de krever av barnehagene.

Axelsen skrev doktoravhandling om blant annet hvitvasking før han var med på å utvikle Kjenn Din Kunde, (KYC). Han utviklet et KYC-verktøy for næringslivet som spesialiserer seg på compliance og antihvitvasking (AML), gjennom selskapet Beaufort Solutions. De ble senere solgt til BankID BankAxept og Axelsen er ikke lenger ansatt i, eller eier av, selskapet.

Tidligere var Axelsen antihvitvaskingsansvarlig i advokatfirmaet Sommernes, der han selv utviklet et system for AML fordi det ikke fantes noe ferdig opplegg på plass.

I dag er blant annet DNB Eiendom og andre eiendomskjeder, samt advokatfirmaer, NOKAS og Norsk Tipping, alle kunder av Beaufort. 

Automatisk screening

Axelsen forteller at systemet til Beaufort fungerer ved å legge inn organisasjonsnummeret til kunden, så henter systemet informasjon fra Proff og finner frem til reelle eiere. 

Det sender også ut KYC-skjemaer til kunder, som legitimerer seg med BankID. Spørsmålene i skjemaene er tilpasset den enkelte kundens bransje og oppdateres kontinuerlig for å følge gjeldende regelverk. 

Screening og løpende oppdatering av registre gjøres automatisk av systemet, men ikke transaksjonsmonitorering. Kommer det røde flagg, må det manuell behandling til, dette gjøres ikke av systemet alene.

– Transaksjonskontroll er en funksjon som må legges til, sier Axelsen, og forteller at dette kan kjøpes som en tilleggsmodul.

Koster en tiendedel av gebyret

Når det gjelder kostnadene, forteller Axelsen at prisen er skreddersydd per selskap og at Danske Bank hypotetisk sett ville fått en spesialpris. Ifølge dagens prisliste, uten spesialpris, ville Danske Bank måttet betale 52.000 kroner i året for en gruppe med inntil 200 kunder. Dette tilsvarer 264 kroner per selskap per år, eller 22 kroner per måned. 

Gebyret Danske Bank har pålagt Trygge Barnehager kommer til sammenligning på en halv million kroner i året. Axelsen presiserer imidlertid at dette prisoverslaget ikke inkluderer transaksjonsmonitorering.

På spørsmål fra Danske Bank om systemet dekker alle kravene i AML-regelverket, bekrefter Axelsen dette, men erkjenner at han ikke er ekspert på alle rapportene bankene må gjennomføre. 

Han understreker også at ingen banker er kunder per dags dato, og at systemet derfor ikke har blitt testet i en bank. Han mener imidlertid at systemet fint kan integreres i bankenes eksisterende rutiner.

– Systemet vårt er konfigurerbart og kan brukes til rapportering til Finanstilsynet og oppdatering av risikovurderinger, men det har ikke funksjonalitet for undersøkelser og rapportering til Økokrim.

Ikke grundig nok

Advokatfullmektig Ingvild Rygh Røstbø påpeker på vegne av Danske Bank at tilbudet Beaufort leverer, kun dekker en brøkdel av funksjonene banken behøver for fullstendig etterlevelse av hvitvaskingsloven. Dette blant annet fordi systemet hverken kan gjøre transaksjonsmonitorering eller rapportere til Økokrim.

Hun mener Beaufort ikke har rettet inn driften sin mot banker nettopp på grunn av denne tilkortkommenheten.

Axelsen sier på sin side at det har vært en bevisst strategi av Beaufort å ikke gå etter bankene, men heller fokusere på eiendomsbransjen, som ifølge Økokrim og PST er en av de mest utsatte sektorene for hvitvasking.

– DNB Eiendom tar dette svært seriøst og har mye krevende AML-arbeid, sier Axelsen.

Når han blir spurt om selve DNB, altså banken, er kunde, må han vedgå at:

– Nei, det er de ikke.

For ressurskrevende

Da han blir spurt om hvordan de lave prisene kan sammenlignes med de milliardene bankene bruker på dette arbeidet, svarer Axelsen:

– Ja, det er spørsmålet. Det vi bruker tiden på er å forenkle disse systemene og gjøre selskapene mer enn bare papirkorrekte. Vi har ett stort problem, som er økonomisk kriminalitet. Og nå har vi et nytt: at arbeidet med disse tingene krever altfor mye ressurser.

LES OGSÅ: