KJERNEBANKSYSTEM
Mener innovasjon i bank hindres av NICS-tilkobling: – Det må tilgjengeliggjøres
Det er for store kostnader og for komplekst å koble seg til NICS-nettverket, mener Knowit, noe som ifølge teknologiselskapetet hindrer innovasjon i bankbransjen.

Frendegruppen har kommunisert at de er på utkikk etter et felles kjernebanksystem. Både Tietoevry og SDC har meldt at de vil være gode partnere for gruppen, men også Banqsoft har kastet hatten i ringen. Nå melder bergensselskapet Knowit seg på i kampen.
– Hvis norsk bankbransje kun skal styres av en eller to store kjernebankleverandører, så blir alt likt og det blir liten grad av innovasjon. Det fører til at norske bankkunder i realiteten har valget mellom rød, gul eller blå bank. Da kan bankene kun differensiere seg på renter og i liten grad av brukeropplevelse. Det vi tilbyr er «composable banking». Den løsningen vil gi bankene mer fleksibilitet til å skille seg ut, sier administrerende direktør i Knowit, Rune Ivarsflaten, til BankShift.
Composable banking eller sammensettbar bankvirksomhet, er et modulært system der bankene selv kan velge hvilke moduler og leverandører de vil ha. Også SDC og Banqsoft har modulære løsninger.
Knowit levere ikke selve kjernebanksystemet, men har et samarbeid med nederlandske Mambu. Knowit leverer Dploy, som er en kreditplattform. I dag brukes plattformen blant andre av DNB, BN Bank, Santander og Frende-selskapet Brage Finans.
Knowit har i dag 4400 ansatte og er til stede i Norden, Tyskland og Polen. Mambu har over 200 kunder i 65 land.
Må ha tilgang til NICS
Men for å kunne levere et kjernebanksystem i Norge, så er det ifølge Knowit ett stort hinder; interbanksystemet NICS.
– I dag er det store kostnader og komplekst å koble seg til systemet. Det fører til at utfordrere er avhengig av en stor avtale for å kunne betale seg inn i NICS. Det må tilgjengeliggjøres for at banker skal kunne differensiere seg i fremtiden, mener kommersiell direktør i Knowit, Jan Georg Lehmann.
NICS er drevet av Bits som er bank- og finansnæringens infrastrukturselskap. Nylig utrykte Finansdepartementet skuffelse over at PSD2 regelverket ikke førte til mer innovasjon i norsk bankbransje. Ivarsflaten sier at regelverket alene ikke kommer til å føre til mye innovasjon.
– PSD2 handler om at banker må åpne API-ene sine og det kan brukes til å lage løsninger på toppen av løsninger som bankene alt har. For å få virkelig innovasjon i norsk bankbransje, så må utfordrere slippes til i NICS-nettverket, sier Ivarsflaten.
BankShift har spurt Bits om Knowit har et poeng. Bits svarer at de ikke har hatt kontakt med Knowit og ikke kjenner til deres konkrete problemer. Lehmann i Knowit forklarer at deres kontakt med Bits skjer gjennom Mastercard Payment Services.
– Det er ikke NICS i seg selv som er hinderet, men all kompleksitet, krav og prosessering som kreves for tilgangen, kommenterer Lehmann.
Etter artikkelen kom ut har Knowit og Bits kommet med en felles uttalelse:
«Kompleksiteten ligger i hovedsak i det å prosessere transaksjoner frem til clearing. Dette er et ansvar som ligger hos bankene og det er nettopp her Knowit og Mambu vil bidra til å utfordre eksisterende datasentraler. Vårt felles ønske er flere aktører på markedet for å skape innovasjon. Bits har invitert Knowit til arbeidsmøte allerede neste uke. Det ser vi frem til!»
Innovasjon for fremtiden
– Hvilke innovasjoner er det dere kan levere som bankene ikke har i dag?
– Det kan for eksempel være integrering av kunstig intelligens direkte i prosesser, ikke på toppen av dem, slik det gjøres i dag. Composable banking er bedre egnet til å forberede bankene på konkurranse de kommer til å møte i fremtiden. Ikke bare fra andre banker, men også fra store teknologiselskaper som Apple, Amazon og Facebook. Men i første omgang så vil våre løsninger være mer kostnadseffektive enn andre løsninger, svarer Lehmann.
– Hvis dere er de mest kostnadseffektive, hvorfor blir dere ikke valgt som kjernebanksystem?
– Vi har vært i anbudsprosesser og fått bekreftet at våre priser og løsninger er konkurransedyktig. Men vi jobber med en kjernebankleverandør som ikke har hatt et produkt i det norske markedet. Det har gjort at bankene har knyttet en større risiko til våre løsninger, forklarer Lehmann.
Et vendepunkt
I fjor sommer fikk Knowit og Mambu et gjennombrudd da de signerte en 10 års kontrakt med Statens pensjonskasse (SPK).
Knowit vil være totalleverandør av skyløsningen (SaaS) til SPK, som bygges med Dploy fra Knowits og kjernesystem fra Mambu. Resultatet blir en komplett søknads- og boliglånsløype som skal settes i drift i 2024.
– Det er Knowit som er totalansvarlig for leveransen til SPK. Det vil si at vi er ansvarlig for å koble alle løsningene som SPK har til Mambu sine systemer i tillegg til regnskapssystemer, fakturering Eiendomsverdi og Ambita. At løsningene våre blir valgt av en så stor aktør som SPK, mener vi er et bevis på at vi kan levere kjernebanksystemer til andre norske aktører, også til Frendegruppen, sier Ivarsflaten.
Fordi kontrakten ikke handler om betalingstjenester, så hadde ikke Knowit behov for å koble seg til NICS-nettverket.
– Vi , sammen med og flere andre aktører jobber aktivt med å få tilgang til NICS-nettverket. At det blir mer tilgjengelig er viktig for at utfordrere kan lage løsninger som forberede norske banker på fremtidens konkurranse, avslutter Ivarsflaten.