FINTECH

Mener Klarna ikke har gjort antihvitvaskjobben sin

«Finansinspektionen vurderer preliminært at Klarna har overtrådt flere bestemmelser» skriver den svenske tilsynsmyndigheten i et brev rettet til sjefen Sebastian Siemiatkowski.  Klarna slår tilbake mot deler av kritikken og bekrefter noe.

Klarna og Sebastian Siemiatkowski og den svenske Finansinspektionen krangler om antihvitvaskingsarbeid
Publisert Sist oppdatert

Det er den svenske avisen Dagens Industri som avslører nyheten etter å ha fått tilgang til den delvis hemmeligstemplede rapporten, som Finansinspektionen sendte allerede i juli i år.

Sekspunktskritikk

Ifølge avisen retter Finansinspektionen kritikk mot minst seks punkter i den svenske hvitvaskingsloven; generell risikovurdering, risikovurdering av kunder, kjenn-din-kunde-arbeid, interne retningslinjer og rutiner samt hva selskapet har gjort av tiltak når en kunde blir koblet til høy risiko for hvitvasking,  

Tilsynsmyndighetens vurderinger skal veksle mellom at Klarna «ikke oppfyller kravene» eller at selskapet « har overtrådt dem».

Avviser mye av kritikken 

I Klarnas skriftlige svar på kritikken, som Dagens Industri også har fått tak i, innrømmer selskapet noen av de bristene som tilsynsmyndigheten har pekt på. På grunn av at også svaret er delvis sladdet, kommer det ikke frem på hvilke punkter Klarna gjør innrømmelser. 

«Samtlige av disse bristene er nå rettet opp», oppgir Klarna i brevet.   

På flere andre punkter avviser Klarna kritikken helt og mener myndigheten tar feil. Selskapet skriver blant annet «Klarna deler ikke Finansinspektionens vurdering om at Klarna ikke har gjennomført skjerpede KYC-tiltak«

Klarna konkluderer i sitt svar at Finansinspektionen mangler grunnlag for å gripe inn mot selskapet. «At Finansinspektionen har gjort andre preliminære vurderinger enn Klarna om hvordan hvitvaskingslovens regelverk bør tolkes og utøves, innebærer ikke i seg selv at Finansinspektionen har vist at Klarna har overtrådt hvitvaskingsloven.»

Kan ende med saftig bot

Saken er overlevert til myndighetens rettsavdeling som nå skal avgjøre om man skal gå videre og eventuelt gi bøter til den svenske fintech-giganten. 

Akkurat som det norske Finanstilsynet, har den svenske Finansinspektionen ikke nølt med å gi kraftige bøter til banker og bedrifter som ikke har gjort antihvitvaskingsjobben på en skikkelig måte.

Noen kjente svenske eksempler er Swedbank og SEB som fikk henholdsvis fire milliarder og én milllard i bot etter problemene i Baltikum, og fintech-selskapet Trustly som i 2022 måtte betale 130 millioner svenske kroner for «ikke å oppfylt sentrale deler i hvitvaskingsregelverket».

På den andre siden er det ikke første gang Klarna går i clinch med Finansinspektionen og melder at man er uenig i konklusjonen.  I løpet av 2022-23 sto striden om kapitalkravene til Klarna. Den  gangen var det stort sett Klarna som vant frem etter en dom i den svenske förvaltningsrätten.