REGULERING

Mener lønnskonto-forslag kan øke sjansen for mislighold: – Ikke alle kunder er like strukturerte

Myndighetene vil stanse praksisen med å kreve lønnskonto for å få boliglån, men forslaget møter motstand i flere banker.

Jan Kleppe, administrerende direktør i Skagerrak Sparebank, og Lene Nevland Sivertsen, direktør for personmarked i Rogaland Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Bankene kan snart miste muligheten til å kreve at kundene har både lønnskonto og boliglån under samme tak. Nå får Finanstilsynets forslag støtte fra tungvektere som Norges Bank og Konkurransetilsynet, som mener endringen kan blåse liv i konkurransen i bankmarkedet.

Forslaget, som ble sendt på høring i vinter, utfordrer en langvarig praksis i bransjen. Konkurransetilsynet har i sitt høringssvar gitt tommel opp, og peker på at dette kan øke konkurransen.

Ingen banker har ennå kommet med noen høringsinnspill, men det betyr ikke at reaksjonene har uteblitt. En av dem som har latt seg provosere, er Jan Kleppe, administrerende direktør i Skagerrak Sparebank.

– Resultatet av dette er at kundene får dyrere lån og bankene får mindre informasjon om kundenes økonomi, skriver Kleppe til BankShift i en SMS.

Kleppe legger til at forslaget ville være uheldig både for kundene og bankene, skulle det bli vedtatt.

Kan øke risiko for mislighold

Rogaland Sparebank er litt mer forsiktig i sin tilnærming til saken, men de er heller ikke udelt positive til forslaget.

– Vi har et ønske om at våre boliglånskunder har sin lønnsinngang hos oss. I de aller fleste tilfeller opplever vi også at kundene ønsker det samme. Å ha en ryddig økonomi med god oversikt ser vi er viktig og nyttig for mange, sier Lene Nevland Sivertsen, direktør for personmarked i Rogaland Sparebank.

Hun legger til at hun forsåvidt er enig i argumentet om at kobling av lønnskonto og boliglån ikke er nødvendig for gode kredittvurderinger –  en god kredittvurdering kan fint gjøres uten at man kobler lønnskontoen, sier hun.

– Det vi likevel ser er at risikoen for mislighold er lavere hos de kundene som har lønnskonto hos oss. Ikke alle kunder er like strukturerte når det kommer til sin egen personlige økonomi og for disse kundene ser vi at det har en verdi å ha en del økonomiske tjenester samlet, påpeker hun.

Tøffere konkurranse

Finanstilsynet og Norges Bank mener den foreslåtte endingen kan øke konkurransen og mobiliteten i bankmarkedet. 

Sivertsen sier at Rogaland Sparebank opplever at boliglån og lønnskonto er noe som er relativt enkelt for folk å sammenligne priser på. 

– Det som avgjør konkurransen blant bankene, er som oftest prisen på boliglånet og den kundebehandlingen kunden får. En lønnskonto er jo ment for å få inn penger på også går de forholdsvis fort ut igjen. Det er ingen rente/lav rente på lønnskontoer og det anbefales å styre «lange penger» bort fra denne kontoen, sier hun.

– Hva tenker dere om at spesialiserte aktører nå kan få lettere tilgang til markedet – vil det svekke eller styrke konkurranseforholdene for fullsortimentsbanker som dere?

– Det kan selvsagt være med på å påvirke konkurransesituasjonen vår, vedgår Sivertsen.

– Vi er likevel trygge på at vår strategi om å være en bank der relasjoner settes høyt vil være viktig fremover. Vi lever allerede i en verden der det er høy konkurranse om kundene og vi er forberedt på at det vil være slik fremover også.

Rogaland Sparebank har ennå ikke levert inn noe høringssvar, og Sivertsen sier at det er noe de vurderer, men må komme tilbake til.