SVINDEL

Mindre enn halvparten av bedriftene i dette området har gjort svindelgrep: – Urovekkende

Stadig økende svindelangrep mot bedrifter gjør svindelbekjemperne i bankene urolige for at bedriftskundene ikke tar grep. I Flekkefjord har mindre enn halvparten av bedriftene gjort noe.

Fagdirektør svindel Marit Sola i Sparebank 1 SR-Bank
Publisert Sist oppdatert

I Sparebank 1 SR-Banks Konjunkturbarometer ble 600 arbeidsgivere i Sør-Norge spurt om de har gjort konkrete tiltak for å beskytte virksomheten mot svindel. Seks av ti svarer «ja», mens det i Flekkefjord er 56 prosent som svarer «nei».

Til avisen Agder sier fagleder Marit Sola i SR-Bank at det dessverre ikke er overraskende.

– Jeg synes det er urovekkende at såpass mange ikke har tatt grep for å forebygge svindel. Men det overrasker egentlig ikke. Det samsvarer med inntrykket vi får når vi snakker med bedriftskundene våre, sier Sola.

Nå frykter hun at flere bedrifter vil bli rammet av svindelforsøk, etter at enkeltpersoner lenge har vært mål for svindlere.

– Hos bedriftene kan det naturlig nok være mye større beløp å hente hos svindlerne. For bedriftene kan det også få enormt store konsekvenser. Ja, mange bedrifter risikerer rett og slett å gå konkurs, sier hun.

Tiltak

Tidligere i sommer gjorde BankShift et intervju med svindelekspertene i Sparebanken Sør, som forklarte at svindelforsøkene mot bankene var todelt, mot banken direkte, og mot kundene.

Rapporten Global Economic Crime Survey 2024 fra PWC viser også at 55 prosent av bedrifter rapporterte svindel i forbindelse med innkjøps- eller anskaffelsesaktiviteter, og at 42 prosent av bedriftene ikke har et program for risikohåndtering av tredjeparter, eller at de ikke utfører noen form for risikovurdering som en del av sitt program.

Men som Sparebanken Sør påpekte da, så har bankene bedre kontroll om svindlerne skulle komme via kundene.

– Vår oppfatning er at dette er gjengs for alle nordiske banker. Enn så lenge er det enklere for svindlerne å stjele penger fra privatkunder, og det er dermed ikke overraskende at man ser mest svindel der, sier sikkerhetsansvarlig Åsmund Myklevoll i Sparebanken Sør til BankShift.