STØTTEORDNINGER
Mistet støtten: – Akkurat nå lever vi på egenkapitalen
Regelrevisjon gjør at Fintech-klyngen Finance Innovation blir uten midler fra Innovasjon Norge i 2024.

Ved nyttår mistet Finance Innovation det årlige tilskuddet på fem millioner
kroner fra Innovasjon Norge. Da var de første fem årenes tildeling over. Noen mulighet
til å søke nye midler fantes ikke på det tidspunktet.
Årsaken: Næringsdepartementet har jobbet med en revisjon av hele klyngeprogrammet på grunn av endringer i EU. Den ble påbegynt høsten 2022, men ble ikke klar før ut på vårparten i år slik at søknadsfristen for nye midler ble satt til 21. juni.
– Vi har mistet omtrent halvparten av vår finansiering, noe som utgjør en betydelig endring for oss, sier daglig leder Bent Gjendem til BankShift.
Han legger til at Finance Innovation ikke er alene om å være i denne situasjonen. Det er flere av de drøyt 20 klyngene i samarbeidsprogrammet Norwegian Innovation Clusters (NIC), som er i samme situasjon.
I tillegg til de fem millionene fra Innovasjon Norge har klyngen fått inn omtrent like mye fra medlemmene i klyngen og fra en del andre kilder. Medlemmene, drøyt 100 til antallet, omfatter banker, forsikringsselskaper, universitet, fintech-selskaper og andre startups.
– Hvordan overlever dere nå?
– Ved årets start hadde vi cirka fire millioner kroner i egenkapital. Det er det vi lever på nå, sier Gjendem.
Revisjonen av programmet Norwegian Innovation Clusters innebærer at de tidligere modulene, Arena, Arena Pro, NCE (Norwegian Center of Excellence) og GCE (Global Center of Excellence) utgår og blir erstattet av tre nye programmer, NIC Connect, NIC Explore og NIC Impact.
Finance Innovation har søkt om fortsatt finansiering fra NIC Impact, og Gjendem forventer at organisasjonen blir kalt til intervju etter sommeren. Om det blir noen nye penger vil Finance Innovation ikke vite før i oktober.
– Det skaper en viss usikkerhet om fremtiden, men vi jobber aktivt med løsninger for å sikre normal drift, sier Gjendem.
– Om dere får penger, blir det også retroaktivt for 2024?
– Nei, det er ikke tillatt ifølge EU-regelverket. Vi har ikke regnet med 2024 i vårt budsjett, og fokuserer på å sikre finansiering fra 2025 og tre år fremover, sier Gjendem.
Etter det vil det ikke være mulig å søke om mer penger til generell klyngefinansiering (10 år er grensen), men det vil fortsatt være mulig å be om penger til enkeltprosjekter.
– Betyr dette at dere har måttet kutte i virksomheten?
– Vi har justert budsjettet og redusert noen kostnader, men har beholdt alle ansatte. Våre største medlemmer har stilt opp og bidratt på ulike måter, blant annet med ekstra støtte, sier Gjendem.
Noe som blant annet så til at Norway Fintech Festival, kunne avholdes som planlagt tidligere i år.
– Hvis vi ikke får klyngefinansiering i oktober, vil vi måtte vurdere andre alternativer for fremtidig finansiering, sier han og avslutter:
– Men jeg kan ikke skjønne hvorfor det skulle skje. Norge
er ledende på fintech-områder som nettbank/mobilbank og økonomisystemer for SMB. Finansielle tjenester er en av de tingene Norge skulle kunne
leve av etter oljen, da ville det være rart å ikke satse på det.