KARRIERE

Møre vokser kraftig i Oslo: – Ligger foran planen

Konkurransen om bankkundene er knallhard på Nordvestlandet. Likevel spiser Sparebanken Møre markedsandeler - ikke minst takket være det nye distriktskontoret i hovedstaden.

Administrerende direktør i Sparebanken Møre, Trond Lars Nydal.
Publisert

– Det er aktivitet over tid som gir oss resultater, sier Trond Lars Nydal, administrerende direktør i Sparebanken Møre.

Banken kan i rapporten for tredje kvartal vise til en 12 måneders utlånsvekst på 8,2 prosent, noe som er dobbel så høyt som markedsveksten. Det leveres sterke tall både i person- og bedriftsmarkedet. Totalt har banken et utlånsvolum på 86,27 milliarder kroner.

Oslo-kontoret

For halvannet år siden åpnet Sparebanken Møre et kontor i Oslo. Nå har det passert én milliard i utlån, forteller Nydal.

– Vi har en bra andel med kunder i Osloregionen fra tidligere, for vi har hatt en tradisjon med å følge kundene våre ut. Før Oslo-kontoret var om lag 20 prosent av volumet utenfor vår region, mest i Oslo. Det vi vokser på nå, er blant annet nye kunder i Oslo og omegn.

– Vi ligger foran planen der, slår han fast, uten å ville tallfeste hva den planen innebærer.

– Kan denne veksttakten opprettholdes?

– Ja, vi jobber knallhardt hver dag for å klare det. Vi har gode ordrereserver i bedriftsmarkedet, og aktiviteten i personmarkedet holder seg oppe. Vi er optimistiske, sier Nydal.

Fusjonsdøra på gløtt

Nydal bekrefter at det er sterk konkurranse i området. Fra sør har Sparebanken Vest, som har nasjonale ambisjoner, fått ordentlig fotfeste. Fra nord jobber Sparebank 1 SMN seg inn, med en ny strategi om å etablere flere finanshus og bli en totalleverandør av finansielle tjenester i større deler av landet.

– Vi er vant til å forholde oss til en ganske sterk konkurransesituasjon, sier Nydal.

I flere andre områder av landet har banker svart på skarpere konkurranse med å slå seg sammen. Sparebanken Møre har hittil vært tydelig på at det er organisk vekst som skal prioriteres over strukturelle grep. Han setter likevel døra på gløtt for potensielle fusjonspartnere.

– Vi legger våre planer om å vokse i de områdene vi er posisjonert i, så får vi se hvilke muligheter som byr ser på andre områder. Det tror jeg de fleste banker har oppe til diskusjon. Men vår primære motor er organisk vekst, og der har vi potensial.

Det potensialet ligger primært i bankens nåværende geografiske dekningsområde, samt i Oslo, mener han. 

– Hvis det er strukturelle muligheter, er det villighet til å diskutere muligheter. Vårt utgangspunkt er å bygge opp modellen vår som selvstendig bank og vokse på den måten. Vi ser at veksten vår er dobbel av markedsveksten, og dermed tar vi markedsandeler. 

– Hvordan får dere til det?

– Vi gjør løpende vurderinger av hvordan vi skal møte konkurransebildet i regionen. Vi har en markedsrettet vekststrategi, og setter inn ekstra aktivitet der det er muligheter.

Fornøyd med avkastningen

Egenkapitalavkastningen til banken endte i kvartalet på 13,8 prosent, over målet - men godt under de beste i feltet, ledet an av Sparebanken Vest.

Nydal er likevel fornøyd.

– Vi synes vi leverer god avkastning på 14 prosent per tredje kvartal. Vi må se på faktorene bak. En faktor er blant annet kundeutbytte og skattefradrag, så det er noe som bidrar til forskjellene. Men vi er veldig oppmerksom på benchmarken, og det andre får til.

Kvartalsrapporten vitner også om ganske høye kostnader i banken, med en andel på 38,7 prosent av inntektene, og som økte ytterligere litt i forrige periode.

– Vi har gjort investeringer og det tar litt tid å få vekst og avkastning. En ny avtale med Tietoevry har også medført økte kostnader. Men vi jobber med produktivitet og effektivitet, og har en klar ambisjon om å få ned kostnadene, sier Nydal.

– Uavhengighet er verdt prisen?

– Det er mange alternativer når vi skal diskutere løsningene her, men foreløpig oppnår vi konkurransedyktige avtaler på de ulike innsatsfaktorene våre. Personalkostandene utgjør majoriteten, og det er et viktig element for kontroll på kostnadssiden. Vi har bygget opp en organisasjon, både på rådgiversiden og i forhold til det regulatoriske, som er kapabel til å vokse.