VEKST

Morrow Bank krymper i Norge: – Vi har en selektiv strategi

Resultatene fra Morrow Bank er bedre enn på lenge, men det er ikke takket være det norske markedet – som nå står for den slankeste låneboken av de tre landene banken operer i.

Administrerende direktør Øyvind Oanes i Morrow Bank.
Publisert

Tirdag kunne Morrow Bank presentere den beste lønnsomheten på tre år, drevet av høyere inntekter, streng kostnadskontroll og lavere tap på lån.

Totalt lånte banken ut nesten en halv milliard kroner mer i første kvartal enn året før, opp 3,9 prosent, og 1,5 milliarder kroner, eller 13,4 prosent, mer enn for ett år siden.

I Norge krymper virksomheten derimot, både i prosent av bankens totale utlån og i absolutte tall. Utlånsvolumet her til lands krympet med åtte prosent, tilsvarende 240 millioner kroner, viser rapporten.

Nå utgjør det norske markedet 22 prosent av utlånsporteføljen til Morrow Bank, ned fra 32 prosent for kun ett år siden.

– Finland og Sverige er vekstmarkedene våre, slår administrerende direktør Øyvind Oanes fast, og legger til:

– I Norge har vi ikke en vekststrategi, men en lønnsomhetsstrategi.

Den finske andelen av Morrows portefølje er nå på 47 prosent, og det er her banken går mest aggressivt til verks for å sikre markedsandeler. Den svenske andelen er nå marginalt større enn den norske, men også her jaktes det lønnsom vekst.

– I det norske markedet er det lite vekst, og det er mye konkurranse. Vi har en selektiv strategi på det norske markedet, hvor vi går etter lommene der det fortsatt er lønnsomhet, sier Oanes, uten å utdype hva det innebærer.

Ikke avvisende til oppkjøp

Totalt guider banken på 10 prosent årlig vekst, og skriver i sin kvartalsrapport at de er godt på vei.

– Vi er veldig fornøyd med at vi vokser både lånebok og inntekter, uten å ta på oss mer kostnader, sier Oanes.

Han legger særlig vekt på bankens teknologiske plattform, som han mener legger godt til rette for å skalere virksomheten uten å dra på seg nevneverdig større kostnader. Kostnadsprosenten lå i første kvartal på 27 prosent.

Ifølge Oanes skal markedsandelene i Sverige og Finland primært kapres organisk.

– Ingen oppkjøp?

– Skulle det komme noen uorganiske muligheter fremover, vil vi se på det, men plan A er å vokse på egen hånd.

Holder på dårlige lån

I børsmeldingen tilhørende rapporten for første kvartal, legger Morrow Bank selv vekt på at de har lavere utlånstap enn tidligere.

Samtidig forteller Oanes til BankShift at de har sagt opp avtalene om salg av porteføljer med dårlige og misligholdte lån.

Årsaken til det er markedsforholdene. BankShift kunne nylig rapportere at prisene på slike låneporteføljer har stupt. 

–Kjøperne av misligholdte lån sliter med å finansiere seg selv, og da er det ingen priser å hente i markedet, bekrefter Oanes. 

Administrerende direktør Oddbjørn Berentsen i Lea bank har tidligere sagt til BankShift at det blir viktig for banker å ha kompetanse på inndrivelse internt.