FUSJON

Mot ny fusjon på Østlandet - blir en av de største Eika-bankene

Styrene i Hjartdal og Gransherad Sparebank og Skue Sparebank har besluttet å innlede forhandlinger med sikte på en sammenslutning av de to bankene.

Administrerende banksjef i Skue, Hans Kristian Glesne, vil være administrerende banksjef i nye Skue, mens Åse Kjersti Øverdal blir viseadministrerende.
Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for prosessen er et ønske om å styrke bankenes posisjon i lokalmiljøet, heter det i en børsmelding. 

«I det så ligger det at bankene skal være det beste alternativet for personkundene – der de bor, bidra med finansiell kraft for å utvikle et lokalt næringsliv og lokale arbeidsplasser, gi avkastning til egenkapitalbeviseierne og utvise samfunnsansvar gjennom sponsorater og gaveinstituttet,» heter det i meldingen.

Fusjonsplanene kommer kort tid etter at det ble kjent at Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank slår seg sammen.

Som premiss for en mulig sammenslutning av de to bankene, ligger det ifølge meldingen at virksomhetene og arbeidsplassene i både HjartdalBanken og Skue blir opprettholdt. Den sammensluttede banken skal ikke ha hovedkontor, heter det, og den skal videreføre alle sine 16 kontorer i Hallingdal, Ringerike og Hjartdalsregionen. 

Om planene gjennomføres, skal banken drive under navnet Skue Sparebank, og Skue vil være overtakende bank. 

Dermed vil også administrerende banksjef i Skue, Hans Kristian Glesne, fortsette i sjefsstolen til den sammenslåtte banken. Han er også styreleder i Eika Gruppen. Administrerende banksjef i HjartdalBanken, Åse Kjersti Øverdal, vil bli viseadministrerende banksjef.

Basert på tall per tredje kvartal 2023, vil den sammensluttede banken ha en forretningskapital på over 25 milliarder kroner. Dermed blir det en av de største bankene i Eika Alliansen. 

Nylig mistet Eika en større bank, da Totens valgte Sparebank 1 Gruppen, som en del av fusjonen med Sparebank 1 Østlandet. 

Den sammensluttede banken vil eie omtrent 6,6 prosent av Eika Gruppen AS, og vil med det bli nest største eier basert på dagens aksjonærstruktur.

De to bankene forventer at de som følge av fusjonen vil hente ut årlige synergier på om lag 30 millioner kroner når de er fullt innfaset etter tre år. 

Forhandlingene som nå går i gang, dreier seg om en sammenslutningsavtale som skal forelegges bankenes styre i februar 2024. Dersom styrene beslutter sammenslutningsavtalen, vil denne bli fremlagt forstanderskapet i HjartdalBanken og generalforsamlingen i Skue i mars 2024. 

Det tas sikte på å gjennomføre sammenslåingen i løpet av tredje kvartal 2024.

Gjennomføring av sammenslutningen vil være betinget av at Finanstilsynet godkjenner sammenslåingen.

Oversikt: Bankfusjonene som er underveis

  • Haugesund Sparebank og Tysnes Sparebank (ventes fullført 2024, ukjent navn)
  • Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank (ventes fullført 2024, under navnet Rogaland Sparebank) LES MER
  • Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst (ventes fullført 2024, under navnet Sparebank 1 Sør-Norge) 
  • Skagerrak Sparebank, Andebu Sparebank og Larvikbanken (ventes fullført 1. februar 2024) LES MER

  • Sparebank 1 Østlandet og Totens Sparebank (ventes fullført innen tre år, under førstnevntes fane) LES MER
  • Hjartdal og Gransherad Sparebank og Skue Sparebank (ventes fullført i tredje kvartal 2024, under navnet Skue) LES MER

Sist oppdatert: 11.01.2024