DIGITALKONSEPTER
Nå skal Skagerrak Sparebank satse tyngre på eget digitalkonsept
Med trippelfusjonen er i havn, har «nye» Skagerrak Sparebank muskler nok til å satse inn i samme marked som Bulder, Nybygger og Himla.

Skagerrak Sparebank har siden 2007 hatt et eget digitalkonsept kalt Nordirekte. Det skal ifølge egne hjemmesider gi kundene «nettbankens effektivitet og lave priser», og tidligere i år kom konseptet godt ut i en boliglånsundersøkelse i regi av Renteradar.
Banken har imidlertid ikke satt av store ressurser til satsingen, og ifølge administrerende banksjef Jan Kleppe har konseptet i dag et utlånsvolum på størrelse med «en liten Eika-bank».
Det kan fort endre seg, ettersom Skagerrak Sparebank nylig styrket seg gjennom en trippelfusjon med Andebu Sparebank og Larvikbanken.
– Nå som vi fusjonerer, får vi større muskler til å utvikle vårt digitalkonsept. Andre digitalkonsept har vokst på at bankene som har dem har tålt å bygge dem opp uten overskudd. Det har ikke vi hatt kapasitet til som liten bank. Men nå som vi fusjonerer så kan vi bruke mer ressurser på å bygge opp Nordirekte, sier Kleppe.
Han forklarer at konseptet tilbyr et relativt komplett banktilbud, inkludert fondssparing. Det hele er basert på selvbetjening, på samme måte som andre digitalkonsepter som Bulder (Sparebanken Vest), Nybygger (Sparebanken Øst) og Himla (Fana Sparebank).
Slik gikk det med digitalkonseptene
Bulder fra Sparebanken Vest er det kanskje tydeligste eksempelet på konseptene Kleppe referer til, gitt at det hittil har vært drevet ulønnsomt. Tidlig i år krysser imidlertid konseptet en «magisk grense» og vil levere positiv egenkapitalavkastning for første gang. Tidligere i år ble også Bulder-sjef Simen Eilertsen hentet inn i morbankens konsernledelse, ettersom konseptet han leder er blitt så stort at det påvirker resten av banken.
Også Fana Sparebank har lykkes godt med sitt Himla. Uten digitalkonseptet hadde morbanken faktisk tapt terreng i privatmarkedet på tampen av fjoråret.
For Sparebanken Øst har det gått litt tråere, og Nybygger-konseptet hadde en markant negativ utvikling i fjor; riktignok på ryggen av et svært godt 2021.
– Nybygger hadde en voldsom vekst i 2021 og det er naturlig at det blir litt reduksjon mens vi konsoliderer stillingen vår. Samtidig ser vi at kundene har behov for mer rådgivning nå når det er tøffere tider, sa administrerende direktør Pål Strand i Sparebanken Øst til BankShift nylig.
I tillegg har Sbanken på sett og vis blitt DNBs alibi i denne kategorien, selv om bankkonseptet eksempelvis holder seg med egne rådgivere enn så lenge. Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarkedet i DNB, omtalte nylig Sbanken som en bankbyttebank.
Også banken i Storebrand-konsernet snur seg i denne retningen nå, der nylig oppkjøpte Kron blir malen for den videre utviklingen av deres tjenester.