KRISE
Næringsbanken i kjempetrøbbel, gjør kriseemisjon for å redde konsesjonen
Nye kapitalkrav trer i kraft samme dag som en ekstraordinær generalforsamling skal stemme over en ny emisjon til kraftig rabatt i Næringsbanken. Alternativet kan være at Finanstilsynet får kontroll over virksomheten.
I en børsmelding skriver Næringsbanken at de er i ferd med å hente inn 230 millioner kroner i frisk kapital. Det gjøres imidlertid til en kraftig redusert kurs, ned fra ni kroner til tre kroner aksjen. Kapitalnedsettelsen er totalt på 129 millioner kroner, og om emisjonen vedtas på en ekstraordinær generalforsamling 30. november, vil banken sitte igjen med en aksjekapital på 64,5 millioner kroner.
Hvis emisjonen ikke godkjennes, vil banken være i brudd med de såkalte pilar 2-kravene, som i høst ble hevet fra fire prosent til seks prosent av Finanstilsynet. Det nye kravet trer i kraft samme dag som generalforsamlingen avholdes.
«Styret anser det derfor som nødvendig å gjennomføre kapitalinnhentingen så raskt som mulig for å kunne oppfylle det nye kapitalkravet,» heter det i innkallelsen.
Dersom selskapet ikke oppfyller de til enhver tid gjeldende kapitalkrav, er det en risiko for at Finanstilsynet gir pålegg som begrenser virksomhetsutøvelsen.
«I ytterste konsekvens kan manglende overholdelse resultere i tilbakekall av
selskapets konsesjon til å drive bankvirksomhet,» skrives det.
Store vanskeligheter
Det er ikke første gang Næringsbanken er ute på dypt vann. Dagens Næringsliv skrev i vår at Finanstilsynet satte nye lån på pause, etter at banken selv tok kontakt i forbindelse med to potensielle stortap i utlånsporteføljen. Finansavisen skriver at banken nå har 40 kunder som ligger i kategorien «trinn 3», noe som betyr at de misligholder lånene sine. Brutto tapsutsatte engasjement skal være på 534 millioner kroner.
Det er i hovedsak eksisterende aksjonærer som vil stå for kapitalinnsprøytningen, går det frem av børsmeldingen, hvor det også går det frem at 206 millioner kroner er forhåndskommitert og 24 millioner kroner er indikert. Det er derimot ikke spesifisert hvem som står for pengene.
Milliardærene Roy Gunnar Holth og Tor Øivind Fjeld med familier står på toppen av aksjonærlistene med 9,05 prosent hver. LY Forsikring, som var blant de som var med å starte banken i 2017, er tredje største eier med 5,47 prosent. Lenger nede på listen finner man kjente navn som Egil Stenshagen.
Bratt kursfall
Aksjekursen på tre kroner står i sterk kontrast til forrige emisjon, da banken hentet penger til 25 kroner aksjen så sent som i desember 2022.
«I lys av de alvorlige konsekvensene brudd på kjernekapitalkravene potensielt medfører, besluttet styret derfor heller å gjennomføre kapitalinnhentingen gjennom en rettet emisjon,» heter det i innkallelsen.
Styret skriver videre at det ble lagt «avgjørende vekt på» at selskapet kunne motta bindende tegninger for en vesentlig del av emisjonsbeløpet innen 30. november 2023, som altså er fristen for ikrafttredelse av det nye kapitalkravet.
«Styret har ved sin vurdering også vurdert
utvanningseffekten av den Rettede Emisjonen og alternative løsninger, men anser denne å være
forholdsmessig sett opp mot overnevnte hensyn, da styret også vil foreslå at det gis fullmakt til å
gjennomføre en reparasjonsemisjon for de aksjeeierne som ikke deltar i den Rettede Emisjonen.»
Færre og større kunder
Banken har hittil hatt sine klart største kunder innen eiendom og eiendomsutvikling. Totalt teller kundeporteføljen omkring 520.
Tidligere i år la banken frem en plan der de ville gå over til færre og større kunder i stedet. På sikt skal kundelisten kuttes ned til 150, mens det gjennomsnittlige lånebeløpet per kunde skal økes fra 6,7 millioner kroner til omkring 30 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.
Seks år som bank
Næringsbanken fikk konsesjon til å drive bankvirksomhet på tampen av 2017, og tilbyr finansiering primært til næringslivet i Innlandet. Banken ble startet gjennom et initiativ fra lokalt næringsliv.
Ved oppstart hentet banken inn mer enn 200 millioner kroner i egenkapital, fra nesten 130 aksjonærer. De fleste av disse var næringsaktører fra regionen.
Banken har hovedkontor på Moelv, og har et uttalt mål om å bli den foretrukne samarbeidspartneren blant eiendomsbesittere og utviklere, små og mellomstorebedrifter, aktive investorer og deres selskaper, samt prosjektselskaper på Innlandet.
Næringsbanken har i dag 23 ansatte.