KONKURS

Næringsbanken kan tape 25 millioner kroner på eiendomsspekulant

I løpet av noen måneder kjøpte en kunde i Næringsbanken eiendommer for 281 millioner kroner – nå kan banken tape 25 millioner kroner.

Kunden kjøpte Kirkegårdsgata 1 i Oslo for 122 millioner kroner, det skriver DN.
Publisert Sist oppdatert

I løpet av noen måneder i 2021 kjøpte en mann i midten av 20-årene ni eiendommer i Oslo-området for 281 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv i en lengre artikkel.

Ifølge avisen ble alle eiendommene solgt av samme eiendomsmegler. Han var partner i Gabrielsen og Partners, som er en del av Eikas eiendomsmeglerkjede Aktiv. I etterkant mener kunden at han ble lurt av megleren. Enden på visen var at selskapene og privatøkonomien til eiendomskjøperen ble slått konkurs. Ifølge DN er kravene mot ham passert 86 millioner kroner.

BankShift har vært i kontakt med bostyrer, Hans Bogsti, som forklarer at Næringsbanken har meldt krav i konkursboet på 25.450.000 kroner.

– Det er tale om kausjonsansvar for diverse selskaper som Næringsbanken har lånt ut penger til, skriver Bogsti i en epost.

Advokat Hans Bogsti.

Stod klar med lån

Ifølge DN sier megleren at han i et tilfelle hadde kontakt med Næringsbanken og at banken sto klar med et lån. En annen kreditor ga kunden et lån med en skyhøy rente. Kreditoren sa til DN at banksjefen i Næringsbanken personlig gikk god for at banken kom til å finansiere et kjøp, men at banken så trakk seg. Avisen skriver at banken i et annet tilfelle skrev i en epost til kunden at «Engasjementet blir for stort, vi klarer ikke 'lure' systemet i denne perioden».

Bostyreren har sagt til BankShift at Næringsbankens krav er et uprioritert krav i kunden personlige konkursbo og at det ikke er sikret med pant. Næringsbanken stiller dermed likt med andre kreditorer i dette konkursboet.

– Uten at jeg har detaljert oversikt vil jeg imidlertid anta at Næringsbanken har pant i de forskjellige selskaper som de har lånt penger til, og at de således har en mulighet til å få dekning for deler av sine krav, påpeker Bogsti.

Han forklarer at det ikke fremstår som sannsynlig at Næringsbanken vil motta midler i kundens personlige konkursbo.

Vil ikke kommentere

BankShift har spurt administrerende direktør i Næringsbanken, Johan Linn, om hvor mye av lånene banken regner med å få tilbake etter konkursene. Linn har også fått spørsmål om hvorfor banken har gitt store lån til en mann med tilsynelatende begrenset kompetanse innen eiendomsoppkjøp.

– Vi kommenterer ikke kundeforhold, svarer Linn i en epost til BankShift.

Linn tok over som administrerende direktør i februar 2023, og var ikke i banken mens eiendomsoppkjøpene ble gjennomført.

Næringsbanken har selv vært i pengetrøbbel nylig, og så seg i vinter nødt til å hente inn 236 millioner kroner fra investorer. Banken la samtidig en ny strategi, der det satses på færre og større kunder.