EMISJON

Næringsbanken med ny registrert aksjekapital

Banken som retter seg mot næringslivet i Innlandet har registrert kapitalnedsettelsen og kapitalforhøyelsen.

Styreleder Pål Svenkerud i Næringsbanken. Bildet er tatt i en tidligere anledning.
Publisert

Kapitalnedsettelse og kapitalforhøyelse er nå registrert for Næringsbanken. Det oppgir selskapet i en børsmelding.

Den nye registrerte aksjekapitalen i foretaksregisteret er nå på 270.291.504 kroner, fordelt på 90.097.168 aksjer, hver pålydende tre kroner.

I november ble det klart at Næringsbanken måtte hente frisk kapital om de ikke ønsket at Finanstilsynet skulle ta over driften av banken. Nye pilar 2-krav, opp fra fire prosent til seks prosent i høst, gjorde at banken måtte foreta seg en emisjon.

Redusert pris

Styret i Næringsbanken godtok dermed at banken hentet 230 millioner kroner i kapital, til en kraftig redusert pris, ned fra ni kroner til tre kroner aksjen. Kapitalnedsettelsen kom på totalt 129 millioner kroner. Etter emisjonen sitter banken igjen med en aksjekapital på 64,5 millioner kroner.

Eiendomsinvestor Kjartan Aas er fjerde største eier i banken med rett i overkant av fem prosent av aksjene gjennom sitt investeringsselskap Opulens Invest, og investoren sa tidligere i høst til Oppland Arbeiderblad at han nå hadde fornyet tro på banken, etter at det ble foretatt store endringer i ledelsen.

– Jeg har håp om at den nye ledelsen har evne til å drive bank. Jeg mener det har vært slett håndverk frem til nå, både organisatorisk og bankfaglig, sa Aas til avisen.

Flertall

Under generalforsamlingen der emisjonen ble vedtatt var det 95,7 prosent av det totale antallet stemmeberettigede aksjene i banken som stemte for å redusere hver aksjes verdi med seks kroner, fra ni til tre. Samme prosent stemte også for kapitalforhøyelse gjennom emisjon.

Styret fikk også fullmakt til å gjennomføre ytterligere en emisjon på 90 millioner kroner i forbindelse med en etterfølgende reparasjonsemisjon og tegninger fra bankens ansatte og styrets medlemmer. Fullmakten gjelder frem til 30. juni 2024.

Styret i banken fikk også endringer under generalforsamlingen, og ser nå slik ut:

Styrets leder Pål Svenkerud

Medlem Kristian Holth

Medlem Elisabeth Krokeide

Medlem Vegard Sæten

Medlem Anne Hvattum

Varamedlem Tore Thostensen