GEOPOLITIKK
Navigerer i stormens øye
Vidar Andersen i DNBs New York-kontor ser kapitalmarkedene bremse opp – men understreker at banken er svært godt rustet for «litt ruskevær».

«Urolige tider er det. For å si det mildt.»
Det skriver DNBs toppsjef i New York, Vidar Andersen, på e-post når BankShift spør om å ta en prat om status for New York-kontoret. Daglig toppes morgennyhetene av den amerikanske presidentens ferskeste krumspring, og Andersen jobber i stormens øye.
Ettersom situasjonen endrer seg daglig, publiseres dette intervjuet kun en time etter praten med New York-sjefen: Vi vet ikke helt sikkert hvilken virkelighet vi vil våkne til på mandag.
– Det er to ulike bekymringer. Er vi usikre på egen kredittkvalitet og portefølje? Nei. Men er vi bekymret over svingningene og det urolige markedet? Ja.
Slik oppsummerer Andersen hvordan DNB ser på situasjonen denne fredags – for ham – morgenen, og utdyper:
– Vår hovedvirksomhet er å jobbe med store selskaper innen våre kjerneindustrier, og det er ofte lange prosesser. Vi hadde veldig god fart langt inn i 2025, men vi ser at etter "frigjøringsdagen" 2. april har kapitalmarkedene i stor grad tørket inn. Den planlagte aktiviteten i kapitalmarkedene for april og mai er derfor satt på vent. Samtidig opprettholdes dialogen om bankfinansiering og andre typer aktiviteter mer eller mindre som vanlig, forklarer han.
Han påpeker at det har skjedd et tydelig skifte i april og at det er liten risikoappetitt.
– Finansieringsdelen vil helt klart komme tilbake, men det gjenstår å se når og til hvilket prisnivå.
Litt ruskevær
Andersen bekrefter at DNB i New York ser noe lavere aktivitet etter fjerde kvartal i fjor, men at han ikke er bekymret, og at de møter denne krisen godt posisjonert i kundeporteføljen.
– Hva er beste og verste utfall for dere nå?
– Vi har gått inn i 2025 med god inntjening over flere år. Litt ruskevær er vi godt rustet til å håndtere, både i Norge og her i USA, sier Andersen.
Han forteller at i løpet av de siste fem årene, har de aldri hatt en så solid portefølje som de har nå. Om det blir noen tapte muligheter fordi kundene ønsker å utsette investeringsbeslutninger, ser han på som uproblematisk.
– Vi er godt forankret i helse, som har tatt seg opp etter koronaen, fornybar energi, som har vokst godt i mange år, og innen shipping og maritim sektor med høy inntjening – alle disse er godt posisjonert.
Når det gjelder nedsiden, ligger risikoen i det samme som hos veldig mange andre bedrifter, forklarer Andersen: i de store svingningene og en eventuell ytterligere svekkelse i markedene og det geopolitiske bildet.
Tilliten er brutt
Selv om markedet har stabilisert seg noe etter at president Trump innførte sin 90-dagens-pause, og selv om amerikanske børser har steget, bemerker Andersen at tilliten i markedet likevel ikke er den samme.
– Vi ser store utslag i markedet som ofte kommer etter svært lite konkret informasjon fra presidenten. Det skaper usikkerhet i markedene og næringslivet, noe som igjen fører til at investeringsbeslutninger settes på vent.
Han presiserer at han selv ikke jobber med aktiv trading, og at man fra perspektivet til store, multinasjonale selskaper ikke er like opptatt av hva som skjer i markedet time for time. Likevel bemerker han at hva man skal forvente og hvordan man skal legge strategi, er klart påvirket.
– Den skaden er skjedd, uavhengig av at den nominelle verdien i aksjemarkedet er reparert.
Means to an end
Andersen forteller at det diskuteres mye internt og med motpartene i Norge, om hvordan den nåværende situasjonen i USA oppfattes ulikt på tvers av landegrensene.
– I Norge er man kanskje uenig i det meste av det som skjer med den nye administrasjonen, mens her i USA ser man et tydeligere skille. Det er bred enighet om at USA må gjøre noe med internasjonal handel og legge mer press på både Europa, for at de skal ta et større ansvar, og på Kina, sier Andersen.
Han legger til at dette gjelder uavhengig av om man er demokrat eller republikaner.
– Det er altså stor politisk enighet om retningen, men det er metoden som splitter – den er mer kontroversiell. Det er mer lokal uenighet her når det gjelder det som utfordrer rettsstaten og holdninger til ytringsfrihet, og også innenfor forskning og kultur, forteller han.
Norske verdier
Like før valgnatten i USA fortalte Andersen til BankShift om spent stemning, mennesker som gråt i valglokalene og store følelser i sving både for republikanere og demokrater.
– Hvordan er stemningen for å snakke politikk på kontoret nå?
– Den har utviklet seg på en litt overraskende måte. Det å snakke om politikk er noe man tradisjonelt gjør lite i jobbsammenheng her i USA. Det gjelder fortsatt, men det er merkbart mer av det nå enn før valget. Det skyldes nok at det som skjer nå ikke bare er politikk – det går dypere, og det skaper ikke like mye spenning, sier Andersen.
– Mange av våre ansatte kjenner sterkt på at de jobber for en europeisk – en norsk – virksomhet. De setter pris på verdiene vi representerer.