KARRIERE
Nesten 20 år i bankens styre: – En familiefølelse
Etter 19 år i styret til det som i dag er Sparebank 1 Østlandet, og 12 år som styreleder, gir nå Siri Jarandsen Strømmevold stafettpinnen videre til Nina Cecilie Strøm Svensson som styreleder.

Forrige uke gjorde Sparebank 1 Østlandet flere endringer i styret til banken. En av endringene var på styrelederplassen, som Siri Jarandsen Strømmevold har innehatt siden 2012. Til BankShift sier personen selv at det rett og slett var på tide.
– Alt i sin tid. Rett og slett så enkelt. Jeg har sittet i styret i 19 år og nå har Klara Lise Aasen kommet seg godt på plass, så da var det både sunt for meg og banken, sier Strømmevold.
Hun er daglig leder og eier av Tynset Bokhandel, men har lang arbeidserfaring fra blant annet olje- og kraftbransjen, samt sittet som styremedlem og styreleder i flere bransjer gjennom sin karriere.
«Fantastisk»
Nå ser hun tilbake på tiden i banken, noe hun mener har vært en fin tid.
– Det har vært fantastisk å være med på de store endringene som har skjedd i banken. Da jeg kom inn i styret var det Harry Konterud som var administrerende direktør i Sparebanken Hedmark, mimrer Strømmevold.
– Ferden gikk videre med at vi da fikk andeler i Sparebank 1, så gjorde vi om banken til en egenkapitalbevisbank og opprettet stiftelse, før vi senere gikk på børs, da Richard Heiberg var direktør i banken. I tillegg fusjonerte vi med Bank1 Oslo Akershus. Parallelt som det har skjedd mye annet. Og nå sist fusjonen med Totens Sparebank. Det har skjedd veldig mye mens jeg har vært her, sier hun.
På spørsmål om det er spesielt en historie, situasjon eller sak som har satt dype spor, svarer Strømmevold at det rett og slett har skjedd så mye, at det er vanskelig å trekke frem bare én ting.
Arbeidet krever engasjement
Strømmevold ser tilbake på et styreverv med mye endringer, og trekker spesielt frem endringer på det regulatoriske. Til tross for mange endringer, ser ikke Strømmevold noen store forskjeller i styrearbeid i bankbransjen kontra andre bransjer, og sammenligner de regulatoriske endringene med da hun jobbet i oljebransjen.
Likevel er det ikke bare å hoppe rett inn i et styreverv hos bankene. Strømmevold trekker frem engasjement som det viktigste et styre kan ha.
– Det er mye som skjer, så man har ikke oversikten de første tre månedene i et bankstyre. Det er mye som skal følges opp med bakgrunn i risikovurderinger og alt det regulatoriske, som antihvitvask, terrorfinansiering, sanksjoner, og så alt det daglige bankhåndverket med kunden i fokus.
– Det å sitte i et styre tar litt tid, men jeg tror heller ikke du må være en gammel bankansatt eller banksjef for å kunne gjøre det. Man må bare sette seg inn i det man driver med og bruke litt tid på å forstå og stille spørsmål, men man må ha interesse for det, sier Strømmevold.
– Hva er det viktigste å få inn i et styre?
– Engasjement. Man må være interessert i og ha forståelse for hvorfor man sitter der, og da må man ha engasjement for å levere en god jobb, sier Strømmevold.
En stor familie
Når den tidligere styrelederen får spørsmål om hva som sitter igjen, etter 19 år i styret til Sparebank 1 Østlandet, er Strømmevold ganske rask på å gi et svar om miljøet og folkene i banken.
– Det må være engasjementet til alle de gode folkene som jobber der, både i styret og i banken. Hvis jeg skal trekke frem et ord, så er det familiefølelse. En familiefølelse i banken der man er stolt av å jobbe der, sier Strømmevold.
Hun fortsetter med sitt daglige arbeid, og vil nå følge ferden videre for Sparebank 1 Østlandet fra siden.
– Jeg kommer til å følge med, men nå sitter jeg jo bare som egenkapitalbeviseier og følger med i mediene da, men det skal nok gå veldig fint med banken også uten meg, sier Strømmevold.