EKSKLUSIVT INTERVJU

Netcompany-sjefen vil satse i Norge: – Det vi kommer med er en konstellasjon som ikke finnes i bankmarkedet

Det danske IT-selskapet Netcompany venter kun på myndighetsgodkjenning for å kjøpe kjernebankleverandøren SDC. Og med oppkjøpet vil en satsing i det norske bankmarkedet komme, gjennom blant annet innovasjon, forteller gründer og direktør André Rogaczewski i møte med BankShift.

Gründer og administrerende direktør André Rogaczewski i Netcompany. Her fra takterrassen til selskapets lokaler i Oslo.

Danske Netcompany venter nå på myndighetsgodkjenning for oppkjøpet av kjernebankleverandøren SDC, som leverer kjernebankløsninger til 22 norske banker i dag. 

I kontorlokalet i Oslo, med utsikt til både Holmenkollen og Stortinget, møter BankShift en energisk André Rogaczewski, gründer og administrerende direktør i Netcompany, til et eksklusivt intervju om oppkjøpet.

– Det er en kjempemulighet akkurat nå, å gå inn og endre denne sektoren på en ansvarlig måte. Og da understreker jeg ansvarlig. Virkeligheten i dag er at man har en compliant kjerne, men man må også ha med seg alle andre systemer, automatisering, innovasjon, kunstig intelligens, på toppen av en endringsklar kjerne, sier Rogaczewski.

Netcompany er et selskap som ønsker å «digitalisere Europa». Det hele startet da Rogaczewski jobbet i Norge på 90-tallet, som utvikler i Postbankens IT-systemer. Det var her ideen om Netcompany oppsto, og gründeren ser tilbake på arbeidet han da gjorde og tenkte «dette må kunne gjøres enklere».

IT som skaper forskjeller

Nå ser han frem til å komme tilbake til røttene, med inntog i det norske bankmarkedet med selskapet sitt.

– Norge er kjempespennende. I Danmark har vi tre banksentraler; SDC, BEC og Bankdata. Konstruksjonen der er sånn at banksentralen eies av bankene som bruker den. Og det har sine fordeler, men også ulemper. Tenk at man har en IT-avdeling som man deler med andre, når IT også er det som kan differensiere deg. Man skal både kunne dele regningen, men også innovere i mer fleksible rammer, sier Rogaczewski.

– Konstruksjonen vi setter opp med SDC nå, vil ha et utrolig tett forhold til kundene. Vi vil lytte til kommersielle vilkår, spørre hva er det neste? Hva er det dere vil ha? Innovasjon skal stå høyt, og bankene har allerede mange gode ideer på hva det neste skal være, legger han til.

Selskapet som vil overta for SDC vil bli kalt Netcompany Banking Services, og går alt etter planen forventes myndighetsgodkjenning før sommeren. 

Todelt kjernebankselskap

Netcompany er et selskap som lever av å digitalisere og automatisere prosesser i flere bransjer rundt om i Europa. Det er også dette Rogaczewski ønsker å bygge på toppen av kjernebankløsningene i SDC. Han mener SDC sin kjerne er såpass modernisert, at det vil være enkelt for Netcompany å komme inn og starte å levere innovasjon fra dag én, der det vil være to strukturer: en som skal drifte kjernen i det som er SDC i dag, og en som vil se på innovasjon og automatisering av diverse tjenester som kommer på toppen av kjernebanksystemet, fra Netcompany-delen.

– Med dyp respekt for Danmark og de tre banksentralene der, så er markedet mer statisk. I Norge er det større muligheter. For det første er Norge mer profesjonalisert på å skifte IT-system, det er i hvert fall min påstand. De har mer erfaring og er mer ambisiøse på hva de forventer. Og for det andre; det er mer innovativt. Derfor er Norge veldig viktig for oss i Netcompany, og derfor investerer vi her nå, sier Rogaczewski.

Løsninger som kan selges

Det leder intervjuet inn på spørsmålet: Hva er det Netcomapany Banking Services skal tilby det norske markedet, og hvordan skal selskapet ta en større markedsandel enn det SDC har i dag?

– Vi kan se på noe annet enn bare kjernen, nemlig «independent banking services». Se på et banksystem som en monolitt, der kjernesystemet er nederst, så kommer alle andre system over der, med rådgivere og kunder på toppen. De systemene som ligger oppå kjernebanken er uavhengige av kjernen. Det vil si at de løsningene vi har, kan selges separat til andre banker, uavhengig av kjernesystem. Så Netcompany kan selge bankingservices til alle type kjernesystem, sier Rogaczewski.

Han peker på løsninger Netcompany for eksempel leverer til lufthavner rundt om i Europa. Der leverte selskapet automatiserte løsninger til lufthavnen i München og København som vant priser for effektivitet, og man begynte da å selge disse løsningene til flere havner rundt om i Europa. 

– Hva er da tankene i det norske markedet? Eller skal man se ut i Europa?

– Strategien er Norge, så Danmark og Sverige, men jeg ser på de som én og samme, for løsningene minner om hverandre. Nummer to er Europa. Med de direktivene som kommer fra EU gir det mening å bygge banksystemer på tvers av landegrensene. Hvorfor skal ikke en nordmann kunne ta opp et lån i en fransk bank på samme bakgrunn som han gjør i Norge? Da kan vi levere tjenester og skape kontantstrøm på denne måten fra flere land, men først skal vi ha fokus på SDC-kjernen og integrere denne, og komme ut med de mest ettertraktede tjenestene, sier Rogaczewski, som legger til at SDC allerede har en kjerne på tvers av landegrensene, som eneste kjernebankleverandør.

Vil satse i Norge

Og han påpeker at det er i Norge selskapet nå ser på vekstmuligheter, og at man ønsker å investere i det norske markedet.

– Vi blir større i Norge og vi kommer til å vokse mye i Norge, da spesielt innenfor finansielle tjenester, men også andre markeder. Vi er tilstede som en helhetlig IT-leverandør og kommer til å se organisk vekst for Netcompany i Norge fremover, sier Rogaczewski.

Han viser til at selskapet nylig lukket en kontrakt på å levere tjenester til tollen i Østerrike, men at han verken hadde kontor, eller planer om et kontor i Østerrike, i motsetning til Norge, der man etter SDC-tilskuddet vil ha kontorer i Oslo, Trondheim og Bergen.

«Fleksiblitet som ikke finnes»

Når det kommer til konkurransebildet i Norge, der flere banker etter hvert går inn i alliansesamarbeid, og IT-kontrakter blir samlet, mener Rogaczewski at det norske markedet ikke er så forskjellig fra andre markeder. Historisk mener han IT-leveranser har blitt sett på som «hvordan får vi det billigst», mens han mener det er viktig å se på IT som en differensierer.

– Det er derfor vi ser på det som todelt. Systemet skal i seg selv levere det samme for alle banker. Produktet bank er det samme overalt, det er bare vilkårene som er annerledes. Vi vil se på oss selv som en kjernebankleverandør, men også som en servicetilrettelegger. Det er den fleksibiliteten vi kommer med, og det er det samme vi har gjort på forsikring og pensjon i Danmark, der vi nå er største utbetaler av pensjon. All saksbehandling går gjennom Netcompany.

– Det vi kommer med er en konstellasjon som ikke finnes i bankmarkedet, med modne løsninger som innoverer, sier Rogaczewski.

Vil være transperant om pris og tjenester

På spørsmål om han mener tiden var moden for et inntog, ettersom flere Tietoevry-kunder viste misnøye med prisene til leverandøren, etter at prisen Sparebank 1 betalte kom frem i rettssaken mellom partene, sier Netcompany-sjefen at han ikke ønsker å diskutere enkeltsaker om konkurrentene. Men han er klar på at én ting er viktig.

– Det er utrolig viktig å være transparent med sin service. Både på hva man leverer og hva det koster. Og det kommer vi til å være, sier Rogaczewski.

– Det er sånn vi har lyktes med å bygge dette selskapet. Eneste måten å skape tillit på er å være transparent og åpne. Vi har nesten ikke brukt penger på markedsføring, det er kun gode leveranser som har tatt oss videre, sier han.

Han kan også fortelle at det er flere aktører som har tatt kontakt med selskapet siden nyheten om oppkjøpet av SDC kom ut. Både aktører i finansbransjen, men også andre aktører. Konkrete navn er han derimot ikke klar til å dele. 

Ambisjoner, tjenester og ressurser

På spørsmål til slutt om hvordan salgspitchen til det norske markedet vil høres ut, er Rogaczewski kort.

– Den er ganske enkel. Vi er en seriøs aktør som leverer en høykvalitetsløsning. Men vi er også innovasjon og fremtidens bankservice. Vi er villige til å investere, og gjør det på en ansvarlig måte, sier han.

– Ambisjonene er der, konseptet er der, ressursene er der og viljen er der. Vi har en god bankkjerne i dag, og vil komme med mye ekstra fra Netcompany. Det er viktig å få frem at dette ikke er et dansk produkt som kommer til Norge. Dette er et bankprodukt, sier Rogaczewski, som legger til at ambisjonen i Netcompany alltid har vært å levere på de mest kompliserte tingene.