RESULTAT
Nordea-toppen spår bred bedring etter flatt kvartal: – Flere begynner med nye prosjekter
Randi Marjamaa mener det er et stort uforløst potensiale i det norske markedet, og spår positiv utvikling blant både små og store kunder.

Nordea la i dag frem sine tall for tredje kvartal. BankShifts gjennomgang av tallene viser at det totale utlånsvolumet til banken svekket seg noe, fra 811,4 milliarder kroner til 804,7 milliarder kroner - en svakt negativ utlånsvekst på 0,8 prosent.
Leder for personmarked i Nordea, Randi Marjamaa, vedkjenner seg dette, men påpeker at for personmarkedet er veksten positiv. Hun forteller at det i bedriftsmarkedet er hovedsakelig næringseiendom og boligutvikling som har trukket ned tallene.
– Hadde vi tatt bort dette segmentet, ville vi sett en vekst på 8,5 prosent. Det viser at norsk næringsliv, på samme måte som husholdningene, har klart seg godt, sier hun.
Storkunder
Utlån til storkunder fortsetter å trekke ned Nordeas tall, og det ble lånt ut drøyt 10 milliarder mindre i årets tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt utlån i storkundesegmentet er nå på 125,9 milliarder kroner.
Marjamaa forklarer at dette delvis skyldes at de store eiendomsutviklerne har hatt en tid med usikkerhet grunnet lavere etterspørsel og renteoppgang, men hevder at spesielt de store kundene nå er i gang med forhåndssalg og planlegging igjen.
Hun påpeker at de mindre aktørene stadig har satt prosjektene litt på vent, men at også de begynner å vise tegn til å starte opp igjen.
– Vi har sett en viss stillstand innen bygg og anlegg på bedriftsmarkedet, da flere prosjekter som ble igangsatt for 3-4 år siden, nå er ferdigstilt, og rentenivået har ført til at det har blitt satt i gang færre nye prosjekter. Men nå ser vi at flere begynner med nye prosjekter, så vi regner med at utlånsaktiviteten vil ta seg opp igjen etter denne midlertidige nedgangen, forteller Marjamaa.
Godt i gang med Danske Bank
Nordea har kjøpt personmakedsporteføljen til Danske Bank, og integreringen av denne skal gjennomføres i november. Marjamaa kan fortelle at prosessen er i rute.
– Vi har planlagt dette grundig sammen med Danske Bank. Vi er ydmyke for at det å bytte bank ikke er noe man gjør ofte, så vi har bemannet opp med 150 ansatte for å ha kapasitet til å hjelpe kundene i ukene etter bankbyttet, forteller hun.
Marjamaa kan også dele at de i oktober har ønsket velkommen noen av de over 250 ansatte fra Danske Bank, som skal være klare til å bistå kundene med overgangen.
– Vi forstår at ikke alle kundene har valgt dette, og vi skal sørge for at dette blir et godt valg for dem, sier hun.
Nedgang i bil- og båtetterspørsel
Innen «andre lån» i det norske privatmarkedet, rapporteres det om en nedgang på 19 prosent i bankens kvartalstall.
– Dette skyldes i stor grad lavere etterspørsel etter bil- og båtfinansiering, forklarer Marjamaa.
– Dette er blant annet etterdrønninger av COVID-19, hvor markedet har vært svakere etter pandemien.
Økning i sparing og fond
Marjamaa forteller at sett fra Nordeas ståsted har husholdningene og bedriftene overraskende godt klart å omstille seg til et høyere rentenivå.
– Det ser vi blant annet i at søknader om avdragsfrihet nå er tilbake på nivåene vi så før renteoppgangen. Mange har tilpasset økonomien sin. Vi ser også god aktivitet i boligmarkedet, med en kredittvekst på 4 prosent, som er et veldig bra aktivitetsnivå. I tillegg har vi en økning på 24 prosent i antall finansieringsbevis år over år, noe som viser at folk er tilbake i markedet, forteller hun.
Marjamaa registrerer også en økning i husholdningenes spareaktivitet, både på konto og i fond, noe som vitner om en tilpasning til det høyere rentenivået.
– Når man prioriterer å spare mer, er det et godt tegn, sier hun.
Fortsatt vekst i Norge
Til tross for økte investeringer i teknologi og risikohåndtering, har Nordea opprettholdt en solid avkastning på egenkapitalen på 16,7 prosent.
– Vår vekststrategi er sterk og fokusert på lønnsom vekst. Hos oss skal du kunne gjøre det meste innen bankvirksomhet, og vi ser et stort potensiale i det norske markedet. Vi har et mål om å ha en egenkapitalavkastning på over 15 prosent, og vi planlegger fortsatt vekst i dette markedet, forteller Marjamaa.