Nordmenn eier kryptovaluta for minst 35 milliarder

Nesten alle har i dag hørt om kryptovaluta og 15 prosent av innbyggerne har eid eller eier kryptovaluta, viser en fersk spørreundersøkelse fra Norges Bank.

Publisert Sist oppdatert

Spørreundersøkelsen er en del av kapitelet om kryptoeiendeler i den årlige rapporten Finansiell Infrastruktur som Norge Bank la frem onsdag.

Norge Bank i flere rapporter pekt på behovet for å få vite mer om samfunnets kjennskap til kryptoeiendeler, bruken av krypto og formålet med bruken.  Undersøkelsen ble gjennomført i januar og februar i år av Ipsos på vegne av Norges Bank.

De fleste eier mindre enn 50.000 kroner

Basert på svarene i undersøkelsen anslår Norges Bank at den samlede markedsverdien på nordmenns investeringer i krypto er på minst 35 milliarder kroner i 2024. To av tre som eier kryptovaluta har en beholdning på 50.000 kroner eller mindre.

Det tre kryptovalutaene som nordmenn er best kjent med er bitcoin, ether/etheruem og dogecoin. De to første er ikke uventet de som nordmenn har mest erfaring med å eie.

Norges Bank konkluderer med at, selv om kjøp og bruk av kryptoeiendeler medfører risiko for den enkelte, er den samlede eksponeringen mot krypto i dag så lav at den liten grad bidrar til systemrisiko i norske finanser.

Stort behov for regulering

Norges Bank ser likevel et stort behov for å ha reguleringsstrategi for kryptoeiendeler.  Den lange rekken av skandaler i kryptoselskaper som kulminterte med kollapsen i FTX Technologies høsten 2022 påvirket aldri det etablerte finansielle systemet, men avdekket mekanismer som skulle kunne føre til det.

Et viktig skritt i retning regulering ble tatt i fjor sommer da EU vedtok MiCA-reguleringen (Markets in Crypto-Assets). Det skal etter hvert innføres også i Norge, men Norges Bank mener det er behov for å vurdere om det også kan være aktuelt med regulering som går utover EU/EØS-reglene.