BISTAND

Norge bruker 100 millioner kroner for å redusere risikoen til banker i Afrika

Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) investerer 100 millioner i organisasjonen Aceli Africa som jobber for å redusere risikoen ved lån til småbedrifter.

Utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.
Publisert Sist oppdatert

– Skal vi klare å få fart på verdikjedene for mat i Afrika sør for Sahara slik vi ønsker, så må bedriftene ha mulighet til å investere i seg selv. Først da kan sektorens sanne potensial for flere jobber og en styrket matsikkerhet vise seg, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i en pressemelding fra Utenriksdepartementet (UD).

Små og mellomstore bedrifter innen matsektoren i Afrika sliter med å få lån, da bankene ofte oppfatter dem som ulønnsomme og risikable, opplyser UD. Klimaendringer øker også risikoen for dårlige avlinger, som gjør det enda mer usikkert for bankene å gi lån til slike bedrifter.

Derfor investerer Norad nå 100 millioner kroner i organisasjonen Aceli Africa som jobber med bankene for å redusere risikoen ved å gi lån til mindre bedrifter. Organisasjonen opererer i Kenya, Uganda, Tanzania, Rwanda og Zambia.

Investeringen kan gi 4000 bedrifter tilgang til finansiering og vil ha en positiv påvirkning på nesten 700.000 småbønder, skriver UD.

– Vi kan skape mer utvikling for hver bistandskrone vi bruker ved å bruke bistanden slik at små bedrifter kan vokse, sier Kristiansen Tvinnereim.