RESULTAT
– Norge er et vekstmarked for Nordea
Norgessjefen i Nordea, Randi Marjamaa, legger ikke skjul på at banken ønsker å vokse. Og nye oppkjøp er noe som alltid vurderes.

Midt i påskeuka leverer Nordea sin kvartalsrapport for første kvartal. I et stille bygg på Majorstuen i Oslo møter BankShift en blid landssjef Randi Marjamaa.
– Det har vært et veldig godt kvartal for Nordea. Vi opererer jo i et marked som er veldig urolig, egentlig helt siden da Trump kom inn, men i Norge har vi det bra, og da gjør også Nordea det bra. Nordea er på sitt beste når det er urolige tider, sier Marjamaa.
– Nordea har hatt en enorm tilstrømning av nye kunder. 14.000 privatkunder har kommet inn gjennom første kvartal, og vi ser at vi er attraktive når det er usikkerhet i verden, legger hun til.
Årsaken til at toppene i Nordea måtte legge frem kvartalsrapporten dagen før påskeferien starter, kommer av at man i Finland også jobber i morgen, får BankShift forklart. Noe som gjorde arbeidet litt hektisk de siste dagene før påsken, i et nå veldig rolig Nordea-lokale.
1 million kunder
Marjamaa påpeker at Nordea har hatt organisk vekst både i utlån, innskudd og på sparing. Og etter oppkjøpet av Danske Bank har man også nå nådd en milepæl.
– Vi er jo nå blitt én million kunder. Vi er blitt en større bank, og med det kommer det også et større ansvar. Når det er sagt, er vi fortsatt sultne og vi skal fortsette å vokse, sier norgessjefen.
Gjennom oppkjøpet av privatmarkedsporteføljen til Danske Bank forteller Marjamaa at Nordea også ble større og mer tilstede over hele landet. På spørsmål om konkurransen med sparebankene, som bare ser ut til å bli mer nasjonale, trekker hun blant annet frem tilstedeværelse i nord.
– Med oppkjøpet av Danske Banks portefølje fikk vi blant annet 600 nye kunder i Lofoten og 7.000 nye kunder i Tromsø, så det var ikke bare i Trondheim og Oslo vi ble større, men over hele landet. Og det er det vi ønsker og har tenkt til å være fremover, sier Marjamaa.
– Har man da fått øyenene opp for potensielle andre oppkjøpskandidater, kanskje andre steder i landet?
– Oppkjøp er alltid på agendaen vår og vi er alltid åpne for det. Vi skal vokse organisk, for det er det som sier noe om vi lykkes, men en del av strategien til Nordea er å se på oppkjøpsmuligheter, og Norge er et vekstmarked for Nordea, sier Marjamaa.
Større konkurranse
Hun tror også trenden som har pågått en stund, der sparebanker oppretter kontorer for eksempel i Oslo, kommer av at også sparebankene har sett at man trenger den storskalaen for å drive bank, med tanke på etterlevelse, IT og data. Og når det kommer til konkurransen med sparebankene når de nye kapitalkravene med IRB mot standardmetodebankene iverksettes, tror ikke Nordea-sjefen at det vil påvirke konkurransen nevneverdig.
– Jeg tror ikke de nye kapitalkravene vil slå så veldig ut på konkurransen. Vi kommer til å konkurrere like hardt på utlån, også er det egentlig alle de andre produktene som er i spill. Vi ser nå at det er et skifte fra å gå fra en digitalbank til en bank med mer ekspertise, nå som ting er urolig, sier hun.
10-gangeren etter tollsatsene
For sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, er Nordea opp 26 prosent i privatkunder. Fjerner man Danske Bank-porteføljen som kom inn, er man fortsatt opp 3,3 prosent. Og det har vært stor pågang for rådgiverne, spesielt etter “liberation day”.
– Etter onsdag 2. april har det vært mye som har skjedd. Torsdagen hadde vi 10-gangeren i pågang på telefon til rådgiverne, så da måtte vi mobilisere over hele landet. Vi satt inn rådgiverne til å jobbe den helgen, og i ettertid har vi satt opp daglige webinarer og møter med eksperter. Det har vært en dobling i antall møter vi har holdt, sier Marjamaa.
Og hun ønsker å holde trykket oppe og hente inn enda flere kunder. Og da er det bredden på produktene som er nøkkelen.
– Man må være konkurransedyktig på alle produktene, ikke bare boliglån. Og det må være enkelt. Det har vært et poeng for oss å få inn sparing på konto, og at man kan få risikofri sparing til fem prosent, er jo helt utrolig bra, så det har vært et poeng for oss. Det er viktig å ikke glemme de andre produktene midt oppi boligutlånskonkurransen, sier Marjamaa.
Forventer obligasjonskunder tilbake til banken
Nordea hadde litt mindre utlån til bedriftsmarkedet gjennom første kvartal i år, men påpeker at det ikke har betydd mindre aktivitet, snarere tvert imot.
– Obligasjonsmarkedet har vært rekordsterkt på aktivitet og vi hjelper kundene uansett om det skulle være finansiering gjennom banken eller i obligasjonsmarkedet. Går de til obligasjonsmarkedet er de fortsatt våre kunder, og hensyntar vi obligasjonsmarkedet, ser vi en oppgang i utlån til bedriftsmarkedet på åtte prosent, sier Marjamaa.
Det er “mid- og large corp” det er snakk om for obligasjonsmarkedet, som Marjamaa forventer å se mer av i bankens utlånsportefølje fremover.
– Vi forventer at banklån øker på bedriftssiden fremover med tanke på den usikkerheten som har vært, og som kommer til å fortsette. Vi ser nå at de med litt høyere risiko sliter i obligasjonsmarkedet, så de kommer tilbake til banken, sier Marjamaa.
Les om resultatet til Nordea fra første kvartal her: