UTLÅNSFORSKRIFTEN

Norges Bank vil endre på utlånsforskriften: – Høres ut som en veldig klok justering

Sentralbanken vil redusere egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent.

Konsernsjef i Sparebanken Vest, Jan Erik Kjerpeseth.
Publisert Sist oppdatert

Det har lenge vært et ønske i bransjen om å lette på egenkapitalkravene i utlånsforskriften, som i dag sier at man kan låne maksimalt 85 prosent av eiendommens kjøpesum.

Finanstilsynet har foreslått å videreføre dagens regler, og regjeringen har gått ut bredt og bedt om innspill.

Nå har Norges Bank, som må regnes blant de tyngste av tungvekterne i denne sammenhengen, levert sitt høringssvar.

Der foreslås det i hovedsak å videreføre forskriften, men med noen viktige endringer.

Det mest oppsiktsvekkende forslaget handler om å senke egenkapitalkravet, slik at man skal kunne låne opptil 90 prosent av eiendommens verdi.

«Forutsatt at de andre kravene er som nå, mener vi en slik justering vil dempe potensielt uheldige fordelingseffekter av dette kravet noe, uten en vesentlig økning i systemrisiko,» heter det i brevet til Finansdepartementet.

– Det høres ut som en veldig klok justering som jeg rett og slett tror er fornuftig, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest til BankShift.

– Det vil bety at bankene får større handlingsrom til å hjelpe unge inn på boligmarkedet. Et handlingsrom jeg mener bankene bør ha, så det tenker jeg er et veldig klokt innspill som vi støtter, legger konsernsjefen til.

Gjeldsregister og verdipapirer

Sentralbanken mener også at det bør vurderes om rentestresstesten av betjeningsevne i større grad skal ta hensyn til at lån med fastrente kan virke risikodempende. Dermed støtter Norges Bank Finanstilsynet i at forskriften ikke skal gjelde ved kjøp av verdipapirer.

Sentralbanken ønsker også å etablere et mer fullstendig gjeldsregister for husholdningene som også omfatter lån med pant, går det frem av høringssvaret.

Det ble sendt ut høringsbrev 23. august der Finansdepartementet ba om merknader til Finanstilsynets forslag om å videreføre forskriftsregulering av bankenes utlånspraksis. Retningslinjer for boliglån ble innført i 2010 og hjemlet i forskrift i 2015. Forskriften ble utvidet i 2017, og en forskrift om forbrukslån kom i 2019. En samlet utlånsforskrift trådte i kraft 1. januar 2021, og nåværende forskrift gjelder frem til 31. desember 2024.