STYRINGSRENTEN

Sentralbanksjefen antyder flere rentekutt neste år

Norges Bank varsler at det planlagte rentekuttet først vil komme neste år. Men sentralbanksjefen signaliserer nedgangen kan bli litt raskere enn hittil anslått.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache.
Publisert Sist oppdatert

Det var knyttet mest spenning til hva sentralbanksjef Ida Wolden Bache ville si om rentebanen i forbindelse med rentebeslutningen torsdag.

– Trolig holder vi renten på 4,5 prosent ut året, sa sentralbanksjefen.

Styringsrenten har ligget på dette nivået siden desember i fjor. Men neste år kan lånekundene vente seg en nedgang.

– Vi mener det er behov for å holde renten på dagens nivå en stund til, men tidspunktet for å sette renten ned nærmer seg, sa Wolden Bache.

Raskere ned enn tidligere anslått

Norges Bank indikerer at styringsrenten gradvis settes ned fra første kvartal neste år. Prognosen indikerer nå en litt raskere nedgang gjennom 2025 enn fra forrige pengepolitiske rapport. Det kan bety at det går mot fire rentekutt neste år.

Bakteppet er at den økonomiske veksten ventes å ta seg litt opp i årene framover, at arbeidsledigheten vil øke noe, og at prisstigningen anslås å nærme seg målet om 2 prosent mot slutten av 2027.

Wolden Bache understreket at styringsrenten har bidratt til å kjøle ned norsk økonomi og å dempe prisveksten. Selv om inflasjonen har flatet ut, har den underliggende prisveksten ikke falt like mye. Norges Bank venter at høy vekst i bedriftenes kostnader og svekkelse av kronen vil bremse den videre nedgangen i prisvekst.

Fortsatt usikkerhet

Det er fortsatt behov for en innstrammende pengepolitikk for å få prisveksten ned til målet innen rimelig tid, heter det i kunngjøringen fra Norges Bank.

Om renten settes ned for tidlig, kan prisveksten bli liggende over målet for lenge. På den annen side kan høy rente bremse mer enn nødvendig, skriver de videre.

Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet erkjenner at det er usikkerhet om hvordan norsk økonomi utvikler seg. Komiteen har lagt vekt på at prisveksten har falt, og at den over tid har vært lavere enn anslått.

– Det underliggende inflasjonspresset kan være svakere enn vi nå legger til grunn. Dersom det blir utsikter til at prisveksten kommer raskere ned til målet eller vi får en kraftigere oppbremsing i norsk økonomi, kan renten bli satt raskere ned enn vi nå ser for oss, skriver komiteen.