RESULTAT
Norgessjefen om overgangen til ren forretningsbank: – Vårt verditilbud er såpass godt at det ikke vil få noen store problemer
Danske Bank Norge ser frem til å utelukkende konkurrere på bedriftsmarkedet fremover, og banken tror de stiller sterkt mot konkurrentene.

Danske Bank Norge fikk inntekter i 2023 på nesten 15,6 milliarder danske kroner, en god økning fra 2022, til tross for negativ kronekurs. Det er landssjef Erlend Angelfoss i Danske Bank Norge veldig godt fornøyd med, og han drar frem spesielt bedriftssegmentet.
– Det har gått spesielt godt i de to bedriftssegmentene våre for små og mellomstore bedrifter (SMB) og storkunder. For SMB har vi vokst mer enn markedet gjennom året, mens på storkunde-segmentet har vi valgt å tone ned satsingen på olje og gass, sier Angelfoss til Bankshift.
– Men i de andre sektorene, om man ser bort fra olje og gass, har vi også der hatt god utvikling på låneboken, legger han til.
Han forklarer at Danske Bank har tatt et standpunkt på olje og gass, og at man ikke kommer til å finansiere selskaper som bestemmer seg for å jobbe med nye olje- og gassfelt, men banken vil jobbe med selskaper innen segmentet som ønsker å vri seg mot det grønne skiftet.
Ser ikke det samme bildet som DNB
Bedriftsdirektøren i DNB, Harald Serck-Hanssen, kunne fortelle til Bankshift at man så konturene av at den norske storbanken tok bedriftskunder fra de nordiske bankene i Norge. Det bildet ser derimot ikke Angelfoss.
– Det kommer veldig an på hvilket segment han ser på. Er det olje- og gasselskaper kan det være tilfelle, men det er ikke sånn vi opplever det, sier Angelfoss.
Han påpeker at salget av personkundeporteføljen gjøres for å kunne satse enda hardere på bedriftsmarkedet i Norge fremover.
– Når vi får fristilt investeringen vår i personmarkedet, etter salget til Nordea, og kanalisert det over på bedriftsmarkedet, så skal vi satse hardere. Vi har allerede en sterk vekst i SMB- og storkundemarkedet, så vi er en sterk konkurrent, sier Angelfoss.
Klare for konkurransen
Med fusjoner og sparebanker som vokser, ser også Angelfoss at konkurransen i Norge bare blir tøffere. Da tror han det kan være et fortrinn med internasjonale kontakter.
– Vi fokuserer på industri som er viktig for Norge, som typisk har med havet å gjøre. Vi har en ekstremt eksportrettet industri i Norge, og vår relevans som stor, internasjonal bank er da fin å ha når selskapene skal ut i verden for å selge sine produkter, så der er vi godt posisjonert, sier han.
– Konkurransen mot bankene som fusjonerer for å bli sterkere, det er en konkurranse vi ønsker velkommen, legger Angelfoss til.
Danske Bank bestemte seg i fjor for å selge personkundeporteføljen til Nordea. Men det betyr ikke at banken har ligget på latsiden når det gjelder å få inn nye kunder til banken. Gjennom markedsføring av «ferdig forhandlet boliglånsrente» markedsfører man en billig rente til personkunder, selv om man altså i løpet av 2024 skal kvitte seg med porteføljen.
– Det er selvfølgelig en litt spesiell situasjon å stå i. Vi skal sørge for at overleveringen foregår på best mulig måte for både kunder og ansatte, samtidig som vi skal sjøsette vår nye strategi «Forward 28» som fokuserer på videre vekst i SMB- og storkundemarkedet i Norge, sier Angelfoss.
– Og da er det naturlig at vi frem til den perioden overføringen til Nordea skjer, vedlikeholder porteføljen på best mulig måte. Det er en ønsket strategi å videreføre det vi allerede har i banken, slik at kundene får den best mulige opplevelsen, sier han.
Verdt og nevne er at Danske Bank får betalt for antall kundeforhold på overføringstidspunkt fra Nordea, og at det ikke er satt noen totalpris på forhånd av salget.
Vurderer samarbeid
Når det kommer til fremtidig samarbeid med andre banker, ettersom at Danske Bank kun skal forholde seg til bedriftsmarkedet, forteller Angelfoss at man har sett på enkelte muligheter, men at man foreløpig kun er fokusert på seg selv.
– Vi ser på en del konstellasjoner, men så kommer hovedsatsingen vår til å være på SMB- og storkundemarkedet og fokuserer alene på det i første rekke. Det er sikkert mange som kunne tenkt seg å ha sitt personlige forhold i samme bank, men vi tror at vårt verditilbud er såpass godt at det ikke vil få noen store problemer, sier Angelfoss.