INTERNASJONALT

Norsk organisasjon solgte bank i Liberia

Ti år etter at banklisensen var sikret,  selger norske Misjonsalliansen mikrofinansbanken Diaconia MDI.

Misjonsalliansen har solgt en bank i Liberia. Her ved generalsekretær Heidi Sandvand Hegertun.
Publisert Sist oppdatert

Gjennom datterselskapet Alliance Microfinance (AMAS) har den kristne organisasjonen Misjonsalliansen bygget opp og og drevet flere banker og finansforetak i Afrika og Sør-Amerika.

Nå selges en av dem. Diaconia MDI (DMDI) i Liberia ble startet av Misjonsalliansen i 2012 og har vært en registrert bank siden 2014. Oppstarten av banken ble imidlertid utsatt til 2015 som følge av ebola-utbruddet i Vest-Afrika.

Ifølge en pressemelding fra eierselskapet var DMDI den første mikrofinansbanken i landets historie som fikk lov til å ta innskudd fra kundene sine.

Nå selges banken til Bay Finance Invest, en lokal investorgruppe.

– Et pionerarbeid er nå avsluttet og banken fortsetter med nye eiere med svært sterk bankkompetanse og tilgang på kapital. Resultatet er at flere mennesker vil få muligheten til å skape seg økt inntekt og en bedre fremtid, sier Arnt Jerpstad, daglig leder i Alliance Microfinance, i meldingen.

Misjonsalliansen selger DMDI fordi banken trenger mer kapital dersom den skal kunne vokse og bli en ledende bank i landet, ifølge Jerpstad. 

Selskapet oppgir ikke prislappen, men skriver i meldingen at  salget styrker alliansens evne til å «jobbe sammen med mennesker i enda mer sårbare livssituasjoner» enn hva kundene av DMDI er i. 

Misjonsalliansen er blant annet finansiert av bistandsmidler fra Norad og Digni.