EIERSKAP
Ny svenske inn i Lea bank: «Det kan jeg ikke kommentere»
Storkonsernet Stena blir strategisk partner og eier i nisjebanken, som satser tungt på det svenske markedet. Formålet med avtalen er todelt, forteller banksjef Oddbjørn Berentsen i dette intervjuet.

Et av de største familieeide selskapene i Sverige, Stena, går inn på eiersiden og blir strategisk partner med den norske nisjebanken Lea bank, gjennom en tretrinnsrakett av en avtale.
Den innebærer at Lea, som i hovedsak driver med forbrukslån og refinansiering, tar over det svenske kredittselskapet Captum, og blir eksklusiv finansieringspartner for Stena-selskaper, som blant annet inkluderer Stena Line, Drømmekjøkkenet, og Kvik i Norge, Sverige og Danmark.
– Det er todelt, sier administrerende direktør Oddbjørn Berentsen til Bankshift på spørsmål om hensikten med avtalen.
– Det ene er at vi ønsker å styrke distribusjonen i Sverige, som blir et fokusområde fremover. De største forretningsmessige mulighetene våre ligger utenfor Norge, og i stor grad i Sverige, sier han og legger til at 65 prosent av selskapets virksomhet allerede skjer utenfor Norges grenser.
– Det andre er at vi er veldig fornøyde med å få inn Stena-konsernet som eier. De har en attraktiv portefølje med spennende retail-selskaper, som vi tror vi kan utvikle et godt samarbeide med, og tilby kredittprodukter til.
– Kvalitetsstempel
Hvor viktig denne avtalen blir for Lea, og potensialet i den, er det ifølge Berentsen for tidlig å si mye mer om.
– Det er laget en strategisk avtale nå, og så er det opp til Stena og Lea bank å utnytte mulighetene for begge parter. Vi anser dette som et kvalitetsstempel på banken, at et så velrennomert, stort og proft investeringsmiljø ønsker å gå inn på eiersiden, som forsterker den strategiske bindingen.
Neste steg
Stena får gjennom sitt investeringsselskap Adactum en andel på 1,58 prosent i første omgang, med opsjoner på å øke sin eieranskap.
Aksjonærlisten til selskapet teller om lag 1300, og fra før er de to største eierne svenske.
– Vi har dominans der på eiersiden, og opplever at det er fra Sverige det er størst interesse for banken.
– Blir Lea bank svensk?
– Det kan jeg ikke kommentere på, men vi øker vår distribusjonskraft i Sverige og fokuset utenfor Norge. Det er der forretningsmulighetene ligger. Vi får se hva neste steg blir.
Krevende makro
I løpet av de siste to årene har Lea Bank levert et samlet resultat før skatt på 356 millioner kroner.
– Vi har gjort det bra i den skandinaviske nisjebanksektoren. Det er et krevende marked, men vi tror vi har en god skalerbar og digital plattform.
Han legger likevel ikke skjul på at det har blitt mer krevende å holde koken oppe med dagens makroforhold, blant annet med hurtig økning av styringsrentene i både Eurosonen, Sverige og på hjemmebane.
– Målsetningen er som alltid å levere aksjonærverdier. Det som er en utfordring i dette markedet, at vi må levere en avkastning over tradisjonelle banker for å være et attraktivt investeringsobjekt. De har levert gode resultater, drevet av marginekspansjon, mens vi får mer press på margin og fundingkostnader.