BETALING

Ny undersøkelse: Fire av ti bruker aldri kontanter

Betalingsselskapet Nets har gjennomført en undersøkelse på nordens betalingstendenser, og ser at både forbrukere og forretninger er i ferd med å fase ut kontantene.

Nordisk sjef i Nets, Lars Erik Tellmann.
Publisert

Som en del av den årlige nordiske betalingsrapporten fra Nets har betalingsselskapet fått Sifo/Kantar og Norstat til å gjennomføre flere undersøkelser i det nordiske markedet. Undersøkeslen er gjennomført med 6000 respondenter fra Norden, hvorav 1500 er fra Norge, med 1000 forbrukere og 500 forretningsdrivende.

I undersøkelsen om bruk av kontanter i fysiske utsalgssteder, kommer det frem at bruken er lavere enn noensinne i Norge. 41 prosent av respondentene sier de aldri bruker kontanter lenger, og hver tredje forhandler ønsker å slutte å ta imot kontanter, om det var lovlig.

– Andelen forbrukere som aldri bruker kontanter er høyest i Norge sammenlignet med våre nordiske naboland. Ettersom forbrukerne stadig sjeldnere betaler med kontanter, ønsker en betydelig del av forhandlerne å slippe å ta imot kontanter, sier nordisk sjef Lars Erik Tellmann i Nets.

Kun to prosent av forbrukere bruker kontanter daglig, mens ni av ti bruker kort hver uke. Samtidig viser undersøkelsen av mobilbetalinger øker, og en av ti nordmenn bruker nå kun mobil for å betale.

– Spørsmålet om kontanter i Norge er fortsatt et komplekst og sensitivt tema. Selv om situasjonen skiller seg fra Sverige, er det omtrent samme tilstand. Flere aktører uttrykker sterke meninger om at kontanter bør forbli tilgjengelige, samtidig som det er støtte for å endre lovgivningen om kontanter i både Sverige og Danmark, i ulike retninger, sier Tellmann.

Kortbruk og mobil

Kortbruk er det nordmenn bruker klart mest. Bare to prosent av nordmenn opplyser at de aldri bruker kort. Andelen kontaktløse betalinger har også økt. Siden starten av 2020 var andelen kontaktløse betalinger rundt 40 prosent, mens den nå ligger på over 90 prosent.

Åtte av ti bruker mobilbetaling i fysiske utsalgssteder, viser undersøkelsen, mens 14 prosent bruker kun mobilen. Danmark leder an i mobilbetalinger, der en av fem kun bruker mobilen.