PERSPEKTIVMELDINGEN

Ny undersøkelse: over halvparten av de over 60 innen finans, vil ikke jobbe til de fyller 67

Eldre arbeidstakere har både erfaring og kompetanse som arbeidslivet trenger, mener Mathisen, som etterlyser tilrettelegging for eldre arbeidstakere fra næringslivet og det offentlige.

Vigdis Mathisen, leder i Finansforbundet.
Publisert

Under Perspektivmeldingen fra regjeringen i dag, gjennomgår finansminister Trygve Slagsvold Vedum frem de fremste utfordringene for Norges økonomi de neste årene.

Regjeringen kommer blant annet med et uttalt mål om at de ønsker å få arbeiddeltakelsen opp til 82 prosent i 2030. 

– Da er det 150 000 flere folk som er her – og får et bedre liv. Det er en utfordring er å klare å mobilisere flere folk, sa Vedum under presentasjonen.

I denne forbindelsen peker forbundsleder Vigdis Mathisen i Finansforbundet på en viktig utfordring i dagens arbeidsliv. I en pressemelding sier hun at selv om det er et økende fokus på å få arbeidstakere til å bli stående lenger i jobb, viser en ny undersøkelse blant ansatte i finanssektoren at hele 53 prosent av de over 60 år ikke ønsker å jobbe til de fyller 67. 

– I et arbeidsliv der vi ønsker at flere skal jobbe lenger og det er behov for mer arbeidskraft, er det en utfordring at over halvparten ønsker tidligpensjon, sier Mathisen.

Mathisen understreker at næringslivet og det offentlige har et felles ansvar for å stimulere flere til å forlenge yrkeskarrieren. Hun mener at det er nødvendig med god tilrettelegging for å få eldre arbeidstakere til å fortsette i arbeidslivet.

– Vi må heie på seniorene, sier hun i pressemeldingen.

Undersøkelsen avdekker at flere ansatte opplever forskjellsbehandling, særlig i forbindelse med lønnsøkning og innføring av ny teknologi. Dette kan skape usikkerhet blant eldre arbeidstakere, som kan føre til at de velger å trekke seg tidligere tilbake fra arbeidslivet. 

Mathisen foreslår at bedrifter bør innføre et mer systematisk karriere- og utviklingsløp, spesielt for de yngre seniorene, for å sikre større trygghet og trivsel på arbeidsplassen.

Hun legger til at viktige forutsetninger for at eldre arbeidstakere skal ønske å jobbe lenger, er aksept og anerkjennelse, fleksibel arbeidstid og interessante arbeidsoppgaver. Hun oppfordrer partene i arbeidslivet til å ta en aktiv rolle i dette arbeidet for å sikre at eldre arbeidstakere føler seg som en verdifull ressurs.