PILAR 2

Nye kapitalkrav frigjør 60 millioner i Kraft Bank

Dramatisk reduksjon av bankens pilar 2-krav.

Administrerende direktør Svein Ivar Førland (t.v.) og investor Bjørn Maaseide fra da de to startet opp Kraft Bank i 2018.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag mottok Kraft Bank ASA nyheten om at Finanstilsynet har besluttet å senke bankens forhøyede kapitalkrav (pilar-2 krav) fra 8 prosent til 4,7 prosent. Dette vil frigjøre cirka 60 millioner kroner for banken.

Dette er noe Stein Ivar Førland, administrerende direktør i Kraft Bank, har ventet på lenge.

– Pilar-2 kravet på 8 prosent ble satt i 2017, da vi var en nyoppstartet bank. Da var det ganske høyt, men ikke unormalt for en ny bank, forklarer han. 

På overtid

– Men så ble det ikke revurdert etter tre år, slik det vanligvis gjøres. Grunnen er at vi ble truffet av Covid. I tillegg hadde tilsynet andre prioriteringer, sier Førland.

Senkingen av pilar 2-kravet kom med andre ord fire år på overtid, ifølge Førland.

BankShift har kontaktet Finanstilsynet for å få svar på hvilke andre prioriteringer som forsinket revurderingen av pilar 2-kravet til Kraft Bank. Finanstilsynet har svart per e-post at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men at covid-pandemien førte til at Finanstilsynet ikke kunne fatte nye pilar 2-vedtak i løpet av andre halvår av 2020. 

Når det gjelder fastsettelse av pilar 2-krav, sier Finanstilsynet følgende:

«For små og mellomstore foretak vil dette som hovedregel skje hvert tredje år. Det kan imidlertid være ulike forhold som tilsier at en slik vurdering må skje raskere, eller avventes. Det kan for eksempel være strukturelle forhold, forhold knyttet til risikoutvikling, pågående tilsyn m.v.»

– Vi har ikke gjort noe spesielt for å få senket kravet annet enn at vi har drevet godt noen år nå. Dette var en standardvurdering fra tilsynet som gjøres i forhold til risiko, vekst, portefølje og så videre, sier Førland.

– Dette var forventet og vi er glade for at dette har landet. Det lager stabile rammer for tiden fremover.

Videre vekst

Senkingen av pilar 2-kravet fører til at det nye totale kapitalkravet er på 22,2 prosent. Da styringsmålet er på 23,7 prosent, gir dette banken en forventet kapitalkravsmargin på 1,5 prosent. Denne kapitalkravsmarginen, samt pilar-2 kravet, må oppfylles med ren kjernekapital.

Planen for kapitalen som frigjøres, overnevnte 60 millioner kroner, er at pengene skal hjelpe banken å vokse videre.

– Vi vil ta normale utbytter. Resten skal inn i vekst. Ambisjonen til Kraft Bank er å fortsette å vokse, slik vi har gjort siden oppstarten, sier Førland.

Hva som er normalt utbytte for banken er imidlertid ikke så veletablert. Ifølge Finansavisen utbetalte banken i 2022 utbytte for første gang, og årsrapporten for 2023 henviser spesifikt til vurderingen om pilar 2-krav:

«Disponering av årets resultat Resultatet for 2023 er i sin helhet lagt til i annen egenkapital. Styret innstiller ikke på utbetaling av utbytte ved årsslutt, men ber generalforsamlingen om fullmakt til å foreta utbetaling til aksjonærene når Finanstilsynet har fattet endelig vedtak om pilar 2 krav. Styret ber om fullmakt til å nedsette overkursfond med inntil 50% av årets resultat.»

Saken ble oppdatert med kommentaren fra Finanstilsynet 04.04.23 klokken 09:51

Fakta: Pilar 2-krav

  • Kalles også forhøyet kapitalkrav.
  • En del av regelverket for banktilsyn, som er delt inn i tre pilarer.
  • Finanstilsynet vurderer bankens risikoer og kabitalbehov utover det absolutte minimumskravet til kapital. Minimumskravet til kapital fastsettes i Pilar 1.
  • Pilar 2 skal sikre at bankene har nok kapital til å dekke risikoene de utsetter seg for.
  • Finanstilsynet tilpasser Pilar 2-kravet til bankens spesifikke risikoprofil, inkludert kredittrisiko, operasjonell risiko, og likviditetsrisiko.
  • Senking av Pilar 2-kravet betyr i praksis at banken kan redusere hvor mye penger de må ha i bakhånd for å kunne drive forsvarlig.
  • Kravene må oppfylles med ren kjernekapital. Med dette menes den mest solide og permanent tilgjengelige kapitalen for en bank, som egenkapital og beholdningsreserver.