KREDITTVURDERING

Nye regler gjør kredittvurderinger stadig viktigere for bankene

Nordic Credit Rating merker økt etterspørsel av kredittrating også fra små banker. 

Geir Kristiansen, Nordic Credit Rating
Publisert

Da Askim & Spydberg Sparebank fikk tildelt en «A-» langsiktig kredittvurdering fra Nordic Credit Rating (NCR), fortalte administrerende banksjef Emil Inversini i et intervju med BankShift at noe av grunnen til at banken ønsket å gjennomføre sin første kredittvurdering, var det kommende CRR3-regelverket.

Det innebærer at det blir viktigere for bankene å gjennomføre kredittvurderinger. Hvis bankene ikke gjør dette, må andre banker som låner penger til dem bruke høyere risikovekter på lånene, noe som kan føre til at de må betale høyere renter.

– Dette er første gangen vi har hørt noen oppgi CRR3 som en årsak til en kredittvurdering, sier Geir Kristiansen, kredittanalytiker i NCR.

Ny bransjestandard for obligasjonsfond

Han sier at han samtidig har merket et oppsving i banker som ønsker kredittvurdering, men at dette heller skyldes at Verdipapirfondenes Forening i fjor kom med en ny bransjestandard for obligasjonsfond.

– For at et fond skal kunne kalle seg et obligasjonsfond, må det anses som lavrisiko. Tidligere var det ingen regler for at obligasjonene skulle være kredittvurdert av et godkjent ratingbyrå. 

I 2020 kom det en ny bransjestandard som sa at obligasjonsfond må investere i kredittvurderte papirer. Bankobligasjoner var unntatt, men disse ble tatt inn i 2023, forklarer Kristiansen.

Da denne regelendringen kom i fjor, merket NCR at det ble en høyere aktivitet med banker som ønsket kredittvurderinger, forteller Kristiansen. 

Også små banker ønsker rating

– De største bankene vært «ratet» lenge. Så ble det en bevegelse hvor de mellomstore lokalbankene begynte etterspørre rating, og så har det beveget seg gradvis ned i størrelse. Siden i fjor sommer har hele spekteret av banker ønsket å rate seg, så det er en endring, forteller Kristiansen.

Han sier også at det kan hende NCR kommer til å få flere banker som ønsker en kredittvurdering når datoen for implementeringen av CRR3, 1. januar 2025, nærmer seg.

– I fjor spekulerte vi rundt at banker som DNB og Swedbank trykker på for at sparebankene skal få en rating. Men vi har ikke merket noe direkte i våre samtaler med bankene, legger han til.