FOLKEFINANSIERING

Obligasjonslånet ble utskjelt - nå kommer Fundingpartner med nytt lån

Fundingpartner trosser kritikk fra bransjen. Nå lanserer folkefinansieringsplattformen sitt andre obligasjonslån.

Geir Atle Bore, gründer og daglig leder i Fundingpartner
Publisert Sist oppdatert

Torsdag klokken 11 åpnes det for et nytt obligasjonslån hos Fundingpartner securities. Lånet ble åpnet for en gruppe større investorer forrige uke, og nå åpnes det for alle.

Det har ikke gått helt stille for seg etter at Fundingpartner lanserte sitt nye produkt. Da folkefinansieringsplattformen lanserte et obligasjonslån på selskapet Ekornes tidligere i år, fikk det forvaltere til å reagere.

Til DN sa blant annet høyrentefondsforvalter Erik Hagerup i Heimdal at plattformen «tar et lån som omsettes i markedet og videreselger det til en overpris og tar kjøpsgebyr og overtagelsesgebyr på toppen».

Administrerende direktør i Fundingpartner, Geir Atle Bore, forklarte på sin side at ikke hvem som helst har tilgang til disse obligasjonslånene i markedet, og selskapet dermed «demokratiserer obligasjonsmarkedet».

Byggelån

Denne gang er det ikke et lån i et selskap, men finansiering av et byggelån for utviklingsprosjekt med 70 leiligheter på Gulskogen i Drammen det er snakk om.

«Formålet med obligasjonen er å refinansiere utestående bankgjeld og Fundingpartner-lån på tilsammen 31 millioner kroner, i tillegg til generelle selskapsformål», heter det i introduksjonen til lånet.

Minstebeløp i obligasjonslånet er på 16 millioner kroner, der obligasjonsstørrelsen er på 37,5 millioner kroner.

Renten på lånet ble gjennom forhåndstegningen økt fra 14,5 prosent til 15,5 prosent. Minstetegning er på 20.000 kroner.

Forskjellen på obligasjonslån og crowdlending

  • Investeringer i obligasjonslån er ikke underlagt investeringsbegrensningen på 1 million kroner per år som gjelder for crowdlending.
  • Innbetalingsfristen settes etter at obligasjonen er fulltegnet, så investorene trenger ikke overføre penger før gjennomføringen er sikker og rentedato er satt.
  • Obligasjonslån vil ha minimumstegning på 20.000 kroner, mot 1.000 kroner for crowdlending.
  • Rentebetalingene kommer kvartalsvis i stedet for månedlig.
  • Obligasjonen kan i løpet av tegningsperioden bli overtegnet. Det vil si at det tegnes for et høyere beløp enn obligasjonsstørrelsen. Da vil den enkelte investor kunne bli tildelt et lavere beløp enn de har tegnet for.
  • I våre obligasjonslån vil Nordic Trustee fungere som tillitsmann. En tillitsmann er en profesjonell aktør som arbeider for å sikre obligasjonsinvestorenes interesser, for eksempel i en misligholdssituasjon.
  • Det vil utvikles en løsning for et annenhåndsmarked for obligasjonslån som muliggjør kjøp og salg av obligasjonsandeler etter utstedelse. Vi forventer at dette kommer på plass i løpet av 2024.
  • *Hentet fra Fundingpartners egne nettisder.