KONKURRANSE

Obos-banken følger etter Sbanken og kutter boliglånsrenten: – Vekst er ikke et problem for oss

Kundekampen tilspisser seg blant digitalbankene.

Administrerende direktør i Obos-banken, Øistein Gamst Sandlie.
Publisert Sist oppdatert

Obos-banken er blant aktørene som har posisjonert seg tydeligst som et alternativ for misfornøyde Sbanken-kunder, etter at sistnevnte ble innlemmet i DNB.

Nylig ble det kjent at Sbanken kuttet boliglånsrenten med 0,15 prosentpoeng for å «gi tilbake» til kunder som har stått i mange uønskede endringer.

Nå gjør Obos-banken det samme.

– Konkurransen om kundene spisser seg til, det er grunnen til å at vi nå kutter renten på flere av våre låneprodukter,  sier administrerende direktør i Obos-banken Øistein Gamst Sandlie,  i en pressemelding.

Samtidig understreker han at banken ikke rører innskuddsrentene.

– Som kunde i Obos-banken skal man være trygg på at du har konkurransedyktige betingelser, sier han.

OBOS-banken har hatt en sterk kundetilvekst så langt i år, og kan vise til over 8000 nye nettbankkunder. Det mer er enn en dobling sammenlignet med samme periode i fjor.

– Bevegelsene i bankmarkedet er store for tiden. Vi tar imidlertid ikke den positive utviklingen for gitt, og vi er nødt til å være i forkant for å fortsatt fremstå som et godt alternativ. Derfor vurderer vi og justerer rentenivået vårt fortløpende, sier Sandlie.

Da BankShift spurte Sandlie om de ville svare rett etter Sbankens rentegrep, skrev Sandlie følgende i en SMS:

«Vi registrerer at Sbanken nå gjør et forsøk på å bremse kundeflukten ved å senke utlånsrenten. Vi får fortsatt svært mange nye kunder hver eneste dag og vi opplever ikke at det første og fremst er utlånsrenten kundene forlater Sbanken for, men misnøye med konseptet som helhet.» 

Samtidig la han til at banken følger markedet nøye og forventer at «banker med lav vekst vil måtte senke sine priser for å forsøke å øke veksten.»

– Er det derfor dere setter ned renten nå?

– Vekst er ikke et problem for oss. Det er mer at vi fortsatt ønsker å være en utfordrerbank. Vi har fått veldig mye kunder i første kvartal, og ønsker å være attraktive, svarer han nå.

Obos-toppen har tidligere uttalt at det virker som at DNB driver med en «styrt avvikling av Sbanken».

BankShift har også spurt Bulder, som er et annet tydelig alternativ i kampen om de heldigitale kundene. Administrerende direktør Simen Eilertsen viser til at de ikke har lov til å uttale seg om hva de tenker å gjøre med renten. Konkurransetilsynet mener slik signalisering kan være et lovbrudd. (ekstern lenke)

– Dette høres ut som et defensivt svar, men er en god ting for kundene fordi det hindrer muligheter for signalisering og ulovlig prissamarbeid mellom bankene, skriver Eilertsen i en epost til BankShift, men legger til:

– Uavhengig av dette står vi ved det vi hele tiden har sagt, nemlig at Bulder alltid skal ha en boliglånsrente som er blant de beste.

Tidligere i år satt også Landkreditt Bank ned sine renter, som førstemann ut.

Det er nå bred konsensus blant økonomene om at styringsrenten vil holdes uendret lenge, gjerne inn i 2025.