ØKONOMISK KRIMINALITET

Økokrim får dobbelt så mange meldinger fra finansiell etterretning i andre land

Økokrim stanset dobbelt så mye penger i 2023 som året før.

Økokrim sjef Pål Lønseth etter presentasjonen av Politiets trusselvurdering 2024.
Publisert

Enheten for finansiell etterretning (EFE) ved Økokrim mottar rapporter om mistenkelige forhold i et stadig økende antall. I 2023 mottok EFE totalt 46.086 rapporter og informasjon, av disse var over 22.000 fra utlandet, det skriver Økokrim i en pressemelding.

Sammenlignet med 2022 mottok EFE doblt så mange meldinger fra finansiell etterretning i andre land.

– Økningen skyldes blant annet en bedring i den internasjonale informasjonsutvekslingen, og et styrket europeisk samarbeid. EFE erfarer en økning i plassering av midler som stammer fra straffbare handlinger i jurisdiksjoner med forhøyet hvitvaskingsrisiko. Vi vet også at den grensekryssende kriminaliteten øker. Dette kan også bidra til å forklare de høye tallene, uttaler sjef for Økokrim, Pål Lønseth, i pressemeldingen.

I tillegg har rapporter om mistenkelige transaksjoner fra norske rapporteringspliktige fortsatt en sterk stigende trend, og økte med 20 prosent i 2023. Blant norske rapporteringspliktige er det bankene som er den største rapporteringsgruppen, etterfulgt av eiendomsmeglere og virksomheter for betalingsformidling.

Stanset dobbelt så mye penger

I 2023 mottok EFE 126 forespørsler om forbud mot gjennomføring av transaksjon. 37 av disse transaksjonene ble stanset, totalt over 80 millioner kroner. Det var en dobling fra 2022, da tallet var i underkant av 40 millioner kroner. I tillegg bisto EFE andre lands finansiell etterretningstjenester med stans av transaksjoner på over 90 millioner kroner.