STYRINGSRENTA
Økonomenes spådom: Norges Bank holder renta uendret – ingen kutt i nær framtid
Rentetoppen er etter alle solemerker nådd, men det er for tidlig for Norges Bank å sette ned renta allerede på møtet denne uka, mener økonomer.
– De kommer ikke til å begynne å fifle med å sette ned renta i denne omgang, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til NTB.
I likhet med flere andre mener han at sentralbanken rentekomité kommer til å gjenta budskapet etter det som trolig var den siste renteøkningen i denne omgang: Toppen er mest sannsynlig nådd og styringsrenta kommer til å ligge høyt «en god stund framover».
I klartekst tilsier det at renta skal ned, men at det først skjer over sommeren. Den siste renteøkningen på 0,25 prosentpoeng til 4,5 prosent i desember har ennå ikke fått full effekt i økonomien. Bankene har seks ukers varslingsfrist. Den siste renteøkningen tidligere i desember kommer ikke til å merkes for alle før i februar.
– Men hvis sentralbanken skulle ha kommet med en prognose nå, kan det tenkes at den ville indikert muligheten for at det kan komme ett rentekutt mer enn det som ligger inne i rentebanen, sier Olsen.
Overrasket alle
Norges Bank har satt opp styringsrenta 14 ganger siden klatringen fra det historiske nullnivået startet høsten 2021. Tolv av dem har funnet sted på sentralbanksjef Ida Wolden Baches vakt. Da hun satte et tilsynelatende punktum rett før jul, ved å overraske alle med å sette opp renta til 4,5 prosent, bidro beslutningen til en nær umiddelbar styrking av kronekursen.
– Økonomien kjøler seg nå ned, og vi har ennå ikke sett de fulle virkningene av renteøkningene vi har bak oss. På den annen side er prisveksten høy, og svekkelsen av kronen gjør det mer krevende å få prisveksten ned, sa Bache da hun redegjorde for rentebeslutningen i desember.
Norges Bank skal sette renta slik at prisveksten over tid holdes nede på 2 prosent. Med en prisvekst ved utgangen av fjoråret på 4,8 prosent – 5,5 prosent når vi justerer for energivarer og avgiftsendringer – er vi fortsatt åpenbart langt fra målet.
En svak krone medfører høyere importpriser, målt i kroner, og bidrar derfor til å trekke den samlede prisveksten opp.
Krona er jokeren
Slik bildet er nå, er det nettopp kronekursen som er den store jokeren i spillet om renta mot prisveksten. I dag er kronekursen sterkere enn det som ligger inne i Norges Banks prognose fra desember. Holder den seg der, eller styrker seg ytterligere, tilsier det flere rentekutt enn signalisert.
Rentekomiteen kommer til å være veldig opptatt av rentedifferansen mot de viktigste handelspartnerne våre – først og fremst USA og EU – og ønsker ikke å signalisere rentegrep nå som kan bidra til å svekke kronekursen på nytt, mener sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.
– Sentralbanken er redd kronekursen skal svekke seg for mye og forlenge inflasjonsproblemene. Det betyr at Norges Bank vil vente til de andre kutter – eller i hvert til de kommer med sikre signaler om det i forkant. Det synes veldig klart at renta skal ned hos handelspartnerne før de følger etter med det samme her hjemme, sier Hov til NTB.
Intet vesentlig nytt
Også DNB Markets har klare forventninger om at styringsrenta blir holdt uendret denne uka og at det ikke vil komme noen nye signaler fra Norges Bank. Det er kort tid siden forrige møte og det har ikke kommet ny informasjon eller inntruffet nye hendelser som er markante nok til å påvirke vurderingene rentekomiteen gjorde da.
Møtet i Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet onsdag er et såkalt mellommøte, hvor det uansett ikke skal komme noen nye prognoser eller endringer i rentebanen. Tidligere kan det ha kommet nyanseringer av gjeldende vurderinger, men det skjer neppe denne gangen tror seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.
– Siden desembermøtet har inflasjonen kommet litt under Norges Banks forventning i desember og den norske krona har styrket seg. Disse endringene er små og vil sannsynligvis veie opp for den lille risikoen Norges Bank oppga for renteøkning i banen fra desember. Vi venter at Norges Bank gjentar føringene fra desember, skriver Aamdal i sin analyse.
(©NTB)