JUS

Oppkjøpsfiasko kan koste Lunar nesten 700 millioner

Nå barker Instabank-aksjonærene og Lunar sammen i retten etter fjorårets avbrutte oppkjøp. Det er store beløp som står på spill.

Lunar-gründer Ken Villum Klausen t.v. må forsvare seg i retten mot erstatningskrav på flere 100 millioner kroner. Det er aksjonærene i Instabank, deriblant Instabank-sjefen Robert Berg, som står bak søksmålet.
Publisert Sist oppdatert

Tirsdag morgen starter rettsaken som skal avgjøre om den danske utforderbanken Lunar hadde rett til å avbryte oppkjøpet av Instabank, med henvisning til at banken ikke hadde fått det godkjent av myndighetene.

Bankshift følger rettssaken fra Oslo Tingrett.

Henning Harborg, partner i advokatfirmaet Thommessen, representerer aksjonærene. Han peker på to ting som saksøkerne mener gjør at den danske banken må punge ut:

– Vi mener for det første at de jo har innestått for at de har tilstrekkelig kapital. Og for det andre så mener vi at de uansett ikke gjorde det de kunne for å få gjennomført avtalen, sier Harborg til BankShift.

Sammenligner med mislykket boligsalg

Ifølge Instabank-sjef Robert Berg kan saken sammenlignes med et boligsalg der kjøper har lagt et bindende bud, men så ikke klarer å finne midler til å betale med.

– Da må man gjennomføre et dekningssalg og om prisen blir lavere, må selger dekke tapet. Det er i prinsippet det som har skjedd her, sier han.

BankShift har bedt Lunar om en kommentar, men banken melder via sin svenske Norge-sjef Mats Persson Bergius at man ikke ønsker å uttale seg før rettssaken.  

Store penger på spill

Det er mye penger det handler om. Aksjonærene krever en erstatning på 1,93 kroner per aksje de inngikk avtale om å selge til Lunar. Tapet er beregnet på differansen mellom tilbudsprisen på 3,75 per aksje og gjennomsnittskursen på Instabank-aksjen i oktober 2022 som var på 1,82 kroner per aksje.

Ifølge advokat Harborg står aksjonærer som representerer omtrent 90 prosent av aksjekapitalen bak søksmålet. Det er bare de aller minste aksjonærene som ikke er representert.

Dermed blir totalbeløpet på 578.686.396,23 kroner.

I tillegg krever noen av aksjonærene ytterligere kompensasjon på 0,42 kroner per aksje, for en skatteulempe som har oppstått i forbindelse med det avbrutte oppkjøpet.

Det tilsvarer omtrent 100 millioner kroner, ifølge Harborg.

Dette er saken

Den 30. september i fjor var det over og ut for den danske bankutfordreren Lunars forsøk på å kjøpe Instabank, og dermed få skikkelig fotfeste i det norske bankmarkedet.

Da meldte banken at den ikke hadde klart å hente nok penger til å leve opp til Finanstilsynet krav om egenkapital.

Det satte et midlertidig punktum på et oppkjøpsforsøk som hadde begynt et halvår tidligere, da Lunar la et bud på 3,75 kroner per aksje i Instabank eller - 1,29 milliarder kroner totalt.

Tilbudet ble til å begynne godt mottatt. De ti største aksjonærene, representanter for styret og ledelsen, tilsvarende over 70 prosent av aksjekapitalen, var med fra begynnelsen. Da tilbudstiden utløp hadde cirka 97 prosent av aksjonærene akseptert.

De første faresignalene

Bare to måneder etterpå kom de første signalene om at oppkjøpet ikke ville gå på skinner. Da avslo Finanstilsynet oppkjøpet og viste til Lunars manglende tilgang på «finansielle ressurser».

Neste hint kom i slutten av juni, da Instabank i en børsmelding meldte: «Lunar har informert Instabank om at de, til tross for at de har prøvd å sikre den nødvendige emisjonen gjennom diskusjoner med investorer og Lunars finansrådgivere de siste månedene, ikke har oppnådd noen bindende forpliktelser fra investorer».

Lunar klarte til sist å hente 212 millioner kroner i begynnelsen av september, men det var altså ikke nok til å tilfredsstille kapitalkravene fra Finanstilsynet.

Beskjeden var ikke bare slutten på et oppkjøpsforsøk, men også starten på et oppgjør som altså nå skal avgjøres i Oslo tingrett.

Tapte et år 

For Instabank var på ingen måte beredt til å akseptere at Lunar bare trakk seg fra oppkjøpet. Samme dag sendte Instabank varsel om søksmål.

– Det fremstår som om Lunar angrer seg og har valgt å trekke seg fra oppkjøpet av helt andre grunner enn de oppgir, sa administrerende direktør i Instabank. Robert Berg til Dagens Næringsliv i begynnelsen av oktober 2022.

Han forklarte at Instabank hadde mistet omtrent et år i forhold til bankens opprinnelige forretningsplan. At det ble slik, bekrefter han nå.

– Ved utgangen av 2023 var vi omtrent der vi skulle ha vært ved utgangen av 2022. Så det ble langt på vei et tapt år for oss, sier Berg til BankShift.

Samtidig mener Berg at rettssaken i seg selv ikke vil få noen større innvirkning på bankens virksomhet.

– Dette er jo en sak mellom aksjonærene og Lunar, så Instabank er egentlig ikke direkte involvert i rettssaken.