LØNN

Oversikt: Milliondryss over DNB-ledelsen

Toppsjef Kjerstin Braathen fikk et lønnshopp i fjor. Her er oversikten over total godtgjørelse i toppledelsen i DNB i fjor.

Konsernsjef i DNB, Kjerstin Braathen.
Publisert Sist oppdatert

Hyppige rentehevinger løftet bunnlinjen til DNB til 39,5 milliarder kroner i fjor, noe som blant annet resulterte i forslag om å utbetale rekordstort utbytte, gikk det frem av rapporten fra fjerde kvartal, som ble publisert i januar.

Nå foreligger årsrapporten, med en god del supplerende informasjon. Deriblant godtgjørelse til ledende personer. 

Se hele oversikten nederst i saken.

Blant annet går det frem at den totale godtgjørelsen til toppsjef Kjerstin Braathen var på 15,8 millioner kroner i fjor. DNB-sjefen er blant de best betalte bedriftslederne i landet. Fjorårets lønnshopp var på omtrent 2,6 prosent, da lønnspakken var på 15,4 millioner kroner i 2022. Året før lå Braathen rett under 15 millioner kroner.

Flere andre ledere i konsernet er også godt kompensert. Konserndirektør i DNB Markets, Alexander Opstad, hadde en total godtgjørelse på 12,7 millioner kroner, mens direktør for bedriftsmarked, Harald Serck-Hanssen, fikk utbetalt 9,9 millioner kroner i 2023.

LEDERLØNN I DNB 2023:

Navn Stilling Fast årslønn (mill. kr.) Total godtgjørelse (mill. kr.)
Kjerstin R. BraathenCEO8,715,8
Ida LernerCFO5,58,3
Fredrik BergerCCO (fra 10.01.23)4,34,4
Håkon HansenKonserndirektør fond, sparing, pensjon4,26,2
Sverre KrogCRO4,34,7
Maria Ervik LøvoldCOO3,96
Anne Sigrun MoenHR-sjef3,35
Per Kristian Næss-FladsetKonserndirektør produkt og innovasjon (fra 12.04.23)3,33,4
Alexander OpstadKonserndirektør DNB Markets7,312,7
Harald Serck-HanssenLeder BM5,69,9
Ingjerd Blekeli SpitenLeder PM4,46,3
Even Graff WesterveldKommunikasjonssjef (fra 14.08.23)3,41,8

Variabel lønn i DNB-ledelsen

Den resultatavhengige godtgjørelsen til konsernsjefen tildeles med utgangspunkt i finansielle og strategiske prestasjonskriterier, inkludert kriterier innen bærekraft. I henhold til retningslinjene er 32 prosent av de vektede prestasjonskritieriene til konsernsjefen knyttet opp mot bærekraft og DNBs bærekraftige ambisjoner. De 32 prosentene fordeler seg slik for 2023: 

→ Prestasjonskriteriet «Klima» vektes med 8 prosent og vurderes kvalitativt av styret. Vurderingen er basert på oppnåelse av klimarelaterte mål fram mot 2025 og 2030, samt konsernets posisjon som en pådriver for bærekraftig omstilling. Det er ikke fastsatt årlige delmål for 2025- og 2030-målene, og det er ikke gitt at utviklingen i kvantifiserbare målområder vil være lineær mot 2025 og 2030. Styret vil vurdere kvalitativt om konsernet har foretatt gode og risikobaserte vurderinger i tilknytning til målene, og om konsernets utvikling er tilfredsstillende sett opp mot de langsiktige målsetningene. 

→ Prestasjonskriteriet «Sikker og stabil IT-drift» vektes med 8 prosent og måles kvantitativt basert på antall alvorlige IT-driftshendelser gjennom året. Grensene er satt på et nivå som skal stimulere til høy operasjonell stabilitet og et lavt antall hendelser som har negativ innvirkning på kundene i løpet av året. 

→ Prestasjonskriteriet «Engasjement og mangfold» vektes med 8 prosent og vurderes kvalitativt basert på medarbeiderundersøkelser, kjønnsbalanse blant ledere og konsernets posisjon i samfunnet når det gjelder mangfold. 

→ Prestasjonskriteriet «Etterlevelse» vektes med 8 prosent og vurderes kvalitativt basert på etterlevelsesrisikoen i konsernet. Vurderingen baserer seg blant annet på konsernets evne til å redusere risikoen knyttet til etterlevelse, herunder basert på vurderinger fra interne kontrollenheter og offentlige myndighetsorganer. 

Det er styret som fastsetter konsernsjefens variable godtgjørelse i henhold til retningslinjer godkjent av generalforsamlingen. For de andre medlemmene av konsernledelsen vektlegges styrets prestasjonsvurdering av konsernsjefen med 50 prosent. Dette prinsippet er fastsatt for å bidra til at alle enheter samarbeider for å oppnå et best mulig konsernresultat i tråd med aksjeeiernes langsiktige interesser. 

De resterende 50 prosentene er en kombinasjon av finansielle og strategiske prestasjonskriterier, knyttet til konserndirektørenes ansvarsområde.

Kilde: DNBs årsrapport 2023