FUSJON
På offensiven: – Den beste måten å forsvare seg på, er å gå i angrep
Banksjef i Orkla Sparebank legger ikke skjul på at fusjonsplanene er offensive for utfordrerne i Trøndelag.

Orkla Sparebank og Rindal Sparebank har inngått en intensjonsavtale om fusjon av de to selvstendige lokalbankene. Og det er en offensiv Orkla Sparebank-sjef BankShift får på tråden torsdag morgen.
– Vi ser at det på sikt er en stor fordel å ha en viss størrelse. Det ene med sammenslåing er det defensive, der man skal være rustet til å imøtekomme de regulatoriske krav som kommer, men det handler vel så mye om det offensive. At banken skal ha mulighet til å håndtere større bedriftsengasjement, skape flere lokale arbeidsplasser, kunne tilby karrieremuligheter internt, med mer, sier Knut Marius Skoglund.
Han er tiltenkt rollen som administrerende banksjef for den sammenslåtte banken, ettersom han er sjef i Orkla Sparebank som blir overtagende bank.
Beste forsvar, er angrep
Konkurransen i Trøndelag er tøff mellom mange banker, og på spørsmål om man rigger seg for videre vekst, er ikke Skoglund i tvil om de to bankene kan bli gode sammen.
– Den beste måten å forsvare seg på, er å gå i angrep. Vi har en ambisjon om vekst i alle markedsområder og når vi da kan forene krefter og bli en tydelig utfordrer i trondheimsområdet, så gjør vi det.
I børsmeldingen om sammenslåingen skriver bankene at man vil ha en samlet ren kjernekapitaldekning på 21,35 prosent etter fusjonen. Noe som legger til grunn for videre vekst.
– Ja, begge bankene har kruttet tørt på forhånd og samlet øker man kruttbanken. Bankene er godt kapitaliserte og det er gode muligheter for å fortsette veksten. Ambisjonen er å fortsette å ta markedsandeler, sier Skoglund.
I årsrapportene viser Orkla Sparebank og Rindal Sparebank til en utlånsvekst siste 12 måneder på henholdsvis 7,9 prosent og 11,2 prosent.
Gode naboer
Selv kom Skoglund på plass som administrerende banksjef i Orkla Sparebank for drøye seks måneder siden. Han er tydelig på at fusjonen ikke lå til grunn da han tok jobben, men at samtalene begynte like etter at han var på plass.
– Vi bestemte oss ganske tidlig for å ta en prat med Rindal Sparebank, som har vært gode naboer i mange år og en bank vi har samarbeidet tett med og kjenner godt. Det var enkelte kjennetegn som gjorde at vi så at vi ville passe godt sammen, sier Skoglund.
Som foruten å peke på den geografiske matchen, viser han til at begge banker er 100 prosent eid av lokalsamfunnet, er godt kapitaliserte, har en god kredittportefølje og er markedsledere i sine marked og utfordrere i Trøndelag.
– Det er ganske likt satt opp i begge bankene, med like ambisjoner og like verdier. Kulturelt er vi ganske like og alt vi genererer skal komme lokalsamfunnet til gode. Og den beste måten å sikre det på er ved å ha en god størrelse, hvert fall på sikt, sier Skoglund.
– Tror du flere trøndelagsbanker vil slå seg sammen i tiden fremover?
– Jeg tror at den retningen vi har sett de siste årene, om at flere finner sammen, vil fortsette. Jeg tror det er en klar fordel å ha en viss størrelse. Og så tror jeg ikke at de som finner sammen nødvendigvis må gjøre det, men ser at det er fornuftig i et lenger perspektiv, sier Skoglund.
«Gi gass»
Nå ser banksjefen frem til å bli bedre kjent med de ansatte i Rindal Sparebank, og mener det bare er å fortsette.
– Jeg gleder meg. Gleder meg til å bli kjent med de ansatte i Rindal som jeg ikke kjenner fra før. Nå har jeg jobbet tett med Magne (Bjørnstad, adm. banksjef i Rindal jour.anm.) i noen måneder, og det er klart, jeg har selv nylig passert seks måneder i banken, så det er artig å gi litt gass, sier Skoglund.
– Vi etablerer også et eget regnskapskontor fra 1. mai, så begge grepene vi gjør er for å bli større. Vi er en offensiv bank, legger han til.
Alle kontor og ansatte vil bli beholdt som tidligere gjennom fusjonen av Orkla Sparebank og Rindal Sparebank. Men Skoglund forteller at bankene har overlappende kontorer i Trondheim, der det har blitt diskutert om man skal samlokalisere de ansatte på ett kontor, selv om ingen avgjørelse foreløpig er tatt.
Eika
Når det kommer til Eika-alliansen sier Skoglund at det ikke er noen ambisjon i seg selv å bli en av de aller største i alliansen, men tror også Eika ser på fusjonen som positiv.
– Vi stadfester en posisjon som en av de større, men det er ikke noe poeng i seg selv å være størst i Eika. Men jeg syns det er en styrke for Eika, og det tror jeg de mener og, at de får en kraftigere enhet på laget, sier Skoglund.