RESULTAT

Pareto Bank trosser tøft marked, men ser usikkerheter i andre halvår

Banken som spesialiserer seg på eiendomsfinansiering, bedriftsfinansiering og skipsfinansiering leverer et godt resultat for andre kvartal, tross tøffe forhold for kundene.

Administrerende direktør i Pareto Bank, Tiril Haug Villum.
Publisert

Pareto Bank leverer et sterkt andre kvartal drevet av en økning i inntektene til banken. I tillegg til økte renteinntekter, er det en sving i inntektene på netto gevinst på finansielle instrumenter på omtrent 18 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor. 

Pareto Bank Q2:

Et knippe nøkkeltall for Pareto Bank for andre kvartal 2024. Tilsvarende kvartal for 2023 i parentes.

Egenkapitalavkastning: 14,2% (14,8%)

Resultat etter skatt: 178,2 mill. (154,4)

Netto renteinntekter: 303 mill. (271,5)

Netto rentemargin: 4,6% (4,5%)

Netto utlån: 19,6 mrd. (18,3)

Tap: 26 mill. (12,9)

Kostnadsprosent: 17,8% (19,3)

Innskuddsdekning: 66% (61%)

Ren kjernekapitaldekning: 17,9% (17,2%)

– Økningen på 31,5 millioner kroner (i netto renteinntekter red.anm.) sammenlignet med andre kvartal i fjor kom primært av utlånsveksten, skriver styret i banken.

Resultat etter skatt øker dermed med 23,8 millioner kroner fra andre kvartal i fjor, opp fra 154,4 millioner kroner til 178,2 millioner kroner. Pareto Bank skriver og at forretningen tok seg opp gjennom andre kvartal.

– Ved halvårsskiftet er det god aktivitet innenfor bankens forretningsområder. Sentimentet i nyboligmarkedet er bedre enn i første kvartal. Forhåndssalgene i pågående boligprosjekter tiltar, og nye prosjekter blir igangsatt. Det er dessuten bra tilgang på forretninger innenfor bedriftsfinansiering og offshorefinansiering. Likevel er det en del usikkerhet knyttet til utviklingen i kredittetterspørsel og i lønnsomhet i enkelte sektorer og prosjekter som følge av den kraftige renteøkningen de to siste årene, skriver banken, som venter en fortsatt moderat vekst i sine forretningsområder i tredje kvartal.

Likevel påpeker Pareto Bank at verdiutviklingen fortsatt er usikker, selv om prisene på næringseiendom har stabilisert seg, og som følge av usikkerheten vil nedskrivninger og tap på utlån i andre halvår kunne ligge på «et høyere nivå enn historisk».

Åpner filial i Sverige

Svenske Finansinspektionen har i andre kvartal godkjent Pareto Banks søknad om filialetablering og en filial planlegges etablert i andre halvår, skriver Pareto Bank.

Pareto Bank påpeker at banken nå har 10 års erfaring fra det svenske markedet, og oppnår attraktive vilkår og avkastning utover bankens lønnsomhetsambisjon på 15 prosent. Pareto Bank skriver at målet er å bygge en diversifisert, solid og lønnsom utlånsportefølje i Sverige.