SIKKERHET

Politiet rykket ut til SB1-bank:
– Vi har rutiner for slike situasjoner

Utagerende kunde ble sint da banken ikke kunne løse saken hans. Det endte med at politiet måtte tilkalles til bankkontoret i Kristiansund.

Sparebank 1 Nordmøre i Kristiansund, og Even Gaarde-Landre, kommunikasjonsrådgiver i Sparebank 1 Nordmøre.
Publisert Sist oppdatert

Politiet i Kristiansund måtte rykke ut til Sparebank 1 Nordmøre på torsdag formiddag, etter å ha fått melding om en mann som var utagerende. Det var Tidens Krav som først omtalte saken.

Møre og Romsdal politidistrikt opplyser om at at mannen fikk et pålegg om å ikke besøke banken igjen den dagen, og er anmeldt for ordensforstyrrelse.

– Vi fikk melding om en utagerende person som kastet gjenstander rundt seg og ropte. Han ble opplevd som ubehagelig, og vi kom altså til stedet og fikk kontroll på vedkommende, sa operasjonsleder Sindre Molnes.

En frustrert kunde

– En kunde kastet eller sparket en søppelbøtte utover lokalet og var høylytt og frustrert.

Det forteller Even Gaarde-Landre, som er kommunikasjonsrådgiver i banken.

Han forteller at det på kontoret i Kristiansund, som er èn av to hovedbaser i banken, er et stort publikumsområde, og at det var her hendelsen fant sted. 

– Kunden uttrykte frustrasjon i våre lokaler fordi vedkommende opplevde at vi ikke kunne løse hans sak, forteller han.

Gaarde-Landre forteller videre at de bankansatte håndterte situasjonen etter boka.

– Flere medarbeidere prøvde å deeskalere situasjonen slik at kunden ikke gjorde noe mer ubehagelig. Rutinemessig ble politiet oppringt og de håndterte saken videre.

Har rutiner for dette

Gaarde-Landre forklarer at banken har utarbeidet rutiner for slike situasjoner. Hver enkelt bank har slike opplæringsprogrammer, og for SB1 Nordmøre sin del inkluderer det e-læring som er felles for SpareBank 1- alliansen, samt egne regler og rutiner.

– En slik hendelse speiler det generelle samfunnsbildet som vi som bank er en del av, og vi har rutiner for hvordan vi håndterer slike situasjoner, forteller han.

– Vi har opplæring og oppfølging av medarbeiderne som jobber i front og kan oppleve lignende hendelser. Det skal, der hvor vi har mulighet til det, være flere enn én person som jobber samtidig i kundeområdet, og vi har opplæring i hvordan medarbeiderne skal bidra til å roe ned situasjonen og vurdere hvordan vi skal håndtere den, inkludert når vi skal ringe politiet. Slike hendelser lærer vi av, og vi tilpasser rutinene våre deretter.

Han forteller at i dette tilfellet kom politiet innen få minutter. Han legger også til at de opplever svært få saker med uønsket atferd.

Er tilbake på jobb

Gaarde-Landre forteller også at det er viktig at bankene følger opp medarbeiderne i etterkant av slike hendelser. Banken har hatt debrief-samtaler med de berørte ansatte, og de har blitt fulgt opp tett både i går og i dag. Han forteller at erfaring og antall år i banken kan påvirke hvor preget man av en slik opplevelse, men at banken sørger for at de ansatte blir tatt hånd om. De er nå tilbake på jobb.

– Som en lokal sparebank med gode selvbetjeningsløsninger er det viktig for oss å også være tilgjengelige for kundene våre når de har behov for det. De kan avtale tid med en rådgiver eller komme på drop-in besøk, sier Gaarde-Landre. 

– Dette er en del av vår strategi mot kundene, og vi må derfor håndtere risikoen som følger med.