INFLASJON

Prisveksten opp til 3 prosent på grunn av høyere strømpriser

I september steg den årlige prisveksten til 3 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det skyldes primært økningen i strømprisene fra i fjor.

Senior makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea.
Publisert

Fra august til september gikk prisveksten opp med 0,4 prosentpoeng fra august, da prisveksten var på 2,6 prosent, ifølge byrået.

– Prisutviklingen på strøm var den viktigste årsaken til at veksttakten i KPI økte fra august til september. I månedene fram til august i år var strømprisene lavere enn på samme tid i fjor. I september var de derimot nesten 8 prosent høyere enn for ett år siden, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i SSB.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie gikk opp med 5,2 prosent fra august til september. I fjor falt strømprisene, og derfor trekkes nå tolvmånedersveksten i KPI betydelig opp.

Kristiansen forklarer at strømprisene i fjor var spesielt lave i deler av landet i etterkant av ekstremværet Hans, og at det da var mye vann i vannmagasinene.

Senior makro- og valutastrateg Sara Midtgaard i Nordea påpeker at kjerneinflasjonen (KPI-JAE) havnet på 3,1 prosent i september, noe under Norges Bank sin prognose på 3,3 prosent.

– I utgangspunktet trekker det på marginen ned rentebanen, men vi tror at KPI-JAE fort havner over Norges Bank sin prognose igjen dersom de ender opp med å kutte fire ganger neste år, skriver hun i en kommentar til tallene.